Frits Sissing: ‘Zijn de kijkcijferkastjes kapot?’

Geplaatst op Thu 21 Sep 2017 om 12:36

Frits Sissing vraagt zich af of de cijfers van Stichting KijkOnderzoek wel kloppen. Hij heeft het idee dat er kijkcijferkastjes kapot zijn. Dat heeft de Avrotros-ster gezegd op Radio 10. Tv-makers kijken een beetje bezorgd naar de eerste kijkcijfers van het tv-seizoen 2017-2018, want die vallen behoorlijk magertjes uit, vooral voor RTL 4. “SBS gaat goed, maar de kijkcijfers überhaupt zijn bij iedereen wat lager op het moment. Er zijn een paar kastjes kapot, denk ik“, aldus de NPO 1-presentator.

Of gaan de mensen nu massaal voor on demand in plaats van lineair? “Dat kan ook. Er wordt ook veel teruggekeken en dat gaat steeds makkelijker met die appjes die er zijn. Dat doe ik zelf ook wel.

Maar Sissing denkt dat er vooral een andere reden is: het aanbod. “Ik moet eerlijk zeggen dat er nog niet echt iets is waarvan ik dacht: dat moet ik zien. Ik heb Steenrijk Straatarm nog niet gezien, maar daar hoor ik wel leuke verhalen over, maar dat staat recht tegenover mij.

Veel nieuwe titels laat hij aan zich voorbij gaan. “Ik probeer veel te kijken, maar dat is nog niet helemaal gelukt moet ik zeggen.

Overigens werken de kijkcijferkastjes van de bejaarden die meedoen aan het kijkonderzoek nog wel. Sissings programma Tussen Kunst & Kitsch scoort immers onverminderd hoog.

Foto: Leendert Jansen / AVROTROS
32 Reacties op “Frits Sissing: ‘Zijn de kijkcijferkastjes kapot?’”


 1. Ano

  Die kastjes hebben nooit gewerkt. Allemaal natte vingerwerk. Er is maar één manier om kijkcijfers exact te meten maar dat kost je de privacy.

 2. PA-V-H

  Wat een onzin Frits Sissing.

  Mensen kijken niet meer naar de pulp van RTL. PUNT

 3. Panda

  Leuke sneer in de laatste zin. Maar dat bejaarden kijken zou adverteerders wakker moeten maken. Ze hebben veelal genoeg te besteden en zijn minder merkvast dan vroeger.

 4. Pipo

  Hilversum incl commercielen zijn lui, met hun kulprogramma’s. Ik zet of achteraf iets op via de ziggoapp of netflix

 5. Theo

  Het aanbod op 4 is nog nooit zo slecht geweest als dit seizoen Frits,dat zou de reden kunnen zijn. Kijkers hebben het gehad met die zooi die rtl uitzend.
  En Linda de Mol is tot nu toe wel het trieste dieptepunt.

 6. einde TV

  Alle cijfers zijn laag. Bij RTL is de daling het meest zichtbaar, maar ik word ook echt niet vrolijk van de overige cijfers. Ook nde nieuwe programma’s door de week van SBS krap 500.000 kijkers… dat is echt te weinig. Alleen de NPO lijkt op sommige momenten de gelukkige winnaar te zijn dankzij de oudere doelgroep.

 7. Vincent Lamme

  Bejaard of niet, als ik in mijn persoonlijke omgeving kijk zie ik dat mijn ouders en schoonouders (allen 70plussers) heel graag naar RTL4 kijken/keken en dat steeds minder leuk vinden. Ze zijn niet de RTL-doelgroep, maar kijken wel. Talentenjachten vinden ze doorgans leuk, programma’s met kinderen ook (Superkids, The Voice Kids) maar d elatste maanden zijn ze an het mopperen dat het allemaal te veel van hetzelfde is. Bij mijn schoonvader viel onlangs ineens het kwartje. Hij zag Maan meedoen met Dance Dance Dance en daar had hij toen ze aan The Voice meedeed zelfs sms-jes tegenaan gegooid. Ineens zei hij “we kijken nu al jaren naar The Voice, maar het wordt eigenlijk nooit wat met de winnaars, het is toch stom dat ze nu moet dansen voor de aandacht?”

  ANdersom zit ik zelf midenin de RTL4-doelgroep en het spreekt me echt gen econde aan. Dat is de afgelopen 10 jaar nooit zo geweest. Met nog een jar of 8 te gaan voor ik niet mer in de doelgroep zit, denk ik at het niet meer gebeurt ook. Maar Tussen Kunst En Kitsch vind ik fantastisch om naar te kijken. Lekker rustig, verhalen van echte mensen, geen sensatie… heerlijk! Ben ik dan bejaard in mijn kijkgedrag en mijn bejaarde ouders en schoonouders ‘te jong’ ?

 8. Abri

  Die laatste alinea. Man, man, man, man, man, man, man, en dat op een site waar reacties met het woord “bejáárden” worden vastgehouden voor moderatie.

 9. Den Draaiert Joost

  Tja al 20 jaar hetzelfde doen he? Dat begint zich te wreken en omdat er veel meer diversiteit in aanbod is on demand. Dag traditionele televisie Je was een leuk medium

 10. X

  @Vincent: Precies zo ervaar ik het ook al hoor ik niet bij de doelgroep van RTL4. Ik vind het een bejaardenzender. Mijn zoon van 23 kijkt liever DWDD en Pauw/Jinek dan alles van RTL. Daarnaast is bij hem én mij de zondagse avond van NPO3 in trek. Voor mij geen RTL meer, al jarenlang niet meer.

 11. Corrector

  Ik blijf het zeggen en het blijft ontkend worden: de kijkcijfers als geheel dalen gemiddeld. Doordat mensen niet meer lineair kijken, maar online.
  Ja maar, wordt dan geroepen, het aantal mensen dat online kijkt is veel minder dan wat er nu wegkijkt bij lineair.
  Kan kloppen. De oudere doelgroepen nemen af, want overlijden. Want geen interesse in huidig aanbod. Want nog wel meer zaken.
  En de jongere doelgroepen, die normaliter zouden doorgroeien en dus aanwas zouden zijn in de oudere doelgroepen, die haken af.
  Die kijken dingen online. En dan niet alleen Netflix of Videoland. Die kijken YouTube.
  Niet waar, onmogelijk, je kletst! wordt dan gereageerd. Of: onderbouw het eens!
  En dan zeg ik: stop je kop eens wat minder in de grond. Zelfs Sissing valt de trend nu op.

 12. wally

  Wie het meest betaald die bepaald. Is altijd al zo geweest..

 13. Bart M.

  DE kijker wordt bij RTL van het kastje naar de muur gestuurd, tis allemaal niks.

 14. Santegoeds

  Er is niks mis met de kastjes hoor Frits, er is iets mis met RTL. Dat lijkt iedereen te zien behalve de directie daar zelf.

 15. Denise

  hoeveel kastjes zijn er eigenlijk in omloop? We hebben ongeveer 500.000 huishoudens, dus je zou verwachten dat bij 400.000 huishoudens zo’n kastje zou moeten staan, willen ze de omgeving van het huishouden ook meten.

  Ik ken overigens heel veel mensen, maar niemand die zo’n kastje heeft staan, dus dit vind ik nogal vreemd

  Kan iemand uitleggen hoe dit systeem werkt?

 16. Grumpy

  @Denise, het zijn er iets meer …. Op 1 januari 2016 telde Nederland ruim 7,7 miljoen huishoudens.

 17. Martin

  1250 kastjes ,(gezinnen), 2700 mensen.

 18. Denise

  3950 kastjes tegenover 17 miljoen inwoners, dat kan toch never nooit representatief zijn?

 19. zo maar

  Corrector: het aandeel on-line en internet is slechts een fractie van wat er verloren gaat bij lineair kijken. Vraag is: komen deze mensen nog ooit terug over 2?-3?-5? jaar? Zo niet dan is het met lineair televisie kijken snel heel veel minder want dit jaar is er weer een flink deel kijkers weg, boven de 15% die al weggevallen is, de laatste 3 jaar. Onderbouwing valt te vinden bij de kijkcijfers en dan niet alleen de absolute aantallen waar bijna iedereen, ook op deze site, zich op blind staart maar vooral in de uitsplitsingen per doelgroep, leeftijd, on-line/internet. Zolang mensen dat niet zien, is ook afgeschermd voor het reguliere publiek, snappen ze ook niet waar het over gaat.
  Journalisten zouden die cijfers wel kunnen een en dus betere informatie geven aan het reguliere publiek maar het AD, doet dat niet, De Telegraaf niet, Adformatie niet, Volkskrant niet. Snappen er allemaal niets van.

 20. Denise

  van die 17 miljoen zal 3/4e een tv in huis hebben

 21. Martin

  1250 kastjes , die registreren het kijkgedrag van 2700 mensen.

 22. Pieter

  @DENISE er is een klokhuis uitzending over kijkcijfers op NPO 3 geweest
  Misschien is deze uitzending te achterhalen op internet

 23. Denise

  2700 mensen maar, terwijl er pak em beet 13 miljoen mensen tv kunnen kijken

 24. Grumpy

  Ja, statistiek enzo…

 25. Denise

  kortom, het is puur natte vingerwerk,

  2700 mensen die tv kijken kunnen never nooit niet exact aangeven wat en hoeveel mensen tv kijken als je uitgaat van 13 miljoen potentiële kijkers.

  En dan heb ik het nog niet eens over mensen die de tv aan laten staan, terwijl ze andere dingen gaan doen.

  Ik begrijp nu wel dat mensen het samenstellen van die kijkcijfers wantrouwen. En terecht.

 26. Sander

  Die programma’s van RTL 4 zijn ook veel te negatief, daar is iedereen inmiddels wel klaar mee.

 27. TROL

  Wie kijkt er nou programma’s terug.
  Dat is zo 1980!!!

 28. Rene

  Werkt bij de omroep waar de omroepidents gemaakt zijn door prutser Bod vd Put

 29. Rene

  Werkt bij de omroep waar de omroepidents gemaakt zijn door prutser Bob vd Put

 30. Rene

  Werkt bij de omroep waar de omroepidents gemaakt zijn door prutser Bob vd P u t

 31. Bart

  O ja, die Bob. Die kan niks hahaha

 32. Bart

  O ja, die B o b. Die kan niks hahaha

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.