Deze column leidde tot ontslag AD-moslima

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis heeft onthuld wat voor hem de druppel was die de emmer deed overlopen inzake het ontslag van AD-moslima Hanina Ajarai. Het was niet haar omstreden MH17-column, maar de column die twee weken daarna verscheen. Dat heeft hij gezegd in het Mediaforum op NPO Radio 1. Na haar MH17-column viel het hele land over Ajarai heen. “Als het alleen die column was geweest, waren we doorgegaan. Die column was echter een beetje symptomatisch.”

Nijenhuis zou Ajarai nooit om die MH17-column ontslagen hebben. “Als je die column goed leest, is het niet zo gek wat ze daar schrijft en heel interessant. Alleen zijn er een paar bewoordingen die ze misschien anders had moeten kiezen en die in elk geval – zo moeten we constateren – niet goed overkomen bij de lezers.”

Geen liefde voor Hanina

Ajarai is niet bepaald een taalvirtuoos en daarom werden haar columns vaak verkeerd begrepen, aldus Nijenhuis. “Er is geen klik gekomen of liefde gegroeid tussen onze lezers en onze columnist. Als dat zo is en je ziet dat een jaar lang en er zijn een paar incidenten, waarbij MH17 een heel grote was, dan moet je constateren dat je het hebt geprobeerd en dat de liefde niet voldoende groeit.”

Liefde voor een columnist is noodzakelijk, aldus Nijenhuis. “Ja, dat moet per se met een columnist. Je begint allemaal bij nul als je onbekend bent als columnist. Dan groeit er liefde en beginnen lezers een column te waarderen. Niet allemaal, nooit zullen alle lezers het goed vinden, maar er moet wel een groep zijn die uitkijkt naar de column.”

Irritatie en onbegrip

Bij andere columnisten die tegelijk met Hanina begonnen, zoals Özcan Akyol en Nynke de Jong, is dat enórm gegroeid. Bij een columnist als Tommy Wieringa is er een deel van de lezers die het geweldig vindt en een deel die het altijd overslaat: dat kan ook. Maar bij Hanina hebben we steeds maar irritatie en onbegrip bij een grote groep lezers. Daar krijgen we steeds brieven en mails over. Het is dus geen match.”

Het was een gecalculeerd risico, aldus Nijenhuis. “Dat was met Özcan Akyol ook. Ik wilde dat risico wel nemen. Wij zijn een krant voor de gewone Nederlander die bericht over de gewone Nederlander. Als je dan kijkt hoe je redactie eruitziet en hoe de straat eruitziet: dat is een verschil. Dat wil je overbruggen, ook door andere stemmen in je krant aan het woord laten. Met Özcan is dat wel gelukt en met Hanina niet.”

De druppel

Maar wat was nou eigenlijk de druppel die de emmer deed overlopen? “Ze spreekt vloeiend Nederlands, maar je ziet wel dat Özcan Akyol precies de juiste woorden weet te vinden om je te raken en bij Hanina zien we dat het precies niet zo is. Ze heeft twee weken na MH17 een column geschreven over rumoer in Den Haag, waar kinderen van minima een smartphone kregen.”

Ze schreef over de minima die zij kent. Wat je daar las was: ‘Die zouden die smartphone misschien best zelf kunnen betalen.’ Toen ik die column las, dacht ik: hier zal de lezer zich wel in kunnen herkennen, want ze schreef over haar Marokkaanse familie- en vriendenkring.”

De brieven die we kregen van lezers gingen echter over: hoe durft zij alle minima te beledigen? De lezer dacht aan de kraandrijver in de haven die werkloos is geworden en moet leven van een bijstandsuitkering, dus het was weer zo’n miscommunicatie. Dat was eigenlijk wel het moment dat ik dacht: verdikkeme, het wérkt gewoon niet. Dan moet je die conclusie trekken.”

De betreffende column staat nog steeds op de AD-site en kunt u hier teruglezen.

Lees ook:
AD-moslima treurt wel om Nouri, niet om MH17 (juli)
AD distantieert zich van bizarre MH17-column (juli)
AD-moslima zegt sorry voor belachelijke MH17-column (juli)
Beau, Peter en Olaf maken gehakt van AD-moslima (juli)
Sywert van Lienden: ‘Hanina Ajarai heeft laag EQ’ (juli)
Angela de Jong valt Hanina Ajarai aan in eigen krant (juli)
‘Redactieraad AD niet blij met Hanina Ajarai’ (juli)
AD na Hanina: ‘Niet uitgeblonken in crisismanagement’ (juli)
AD-moslima Hanina Ajarai raakt column kwijt (deze week, 13 september)

Foto: PowNed

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen