Claudia de Breij uit felle kritiek op Humberto Tan

Claudia de Breij heeft zich vorige week vrijdag flink geërgerd aan de uitzending van Humberto Tans RTL Late Night, waarin Anna Nooshin en Monica Geuze hun ‘lesbische kus’ op de cover van LINDA.Meiden verdedigden. Dat schrijft ze in haar column in VARAgids. Het is de zoveelste keer dat Linda de Mols platform hetero’s met elkaar laat kussen onder het mom van het bevorderen van de homo-emancipatie. De kritiek daarop wordt alléén bij Nooshins RTL niet begrepen.

De bezwaren zijn volgens De Breij evident. Geuze en Nooshin zeggen een hokje te willen doorbreken, maar zijn gewoon twee grote ijdeltuiten. Immers: zoenende heterovrouwen kennen we al lang. “Je past precies in het al lang bestaande hokje van bloedmooie vrouwen die in lingerie iets doen dat mensen (vooral heteroseksuele mannen) opwindend vinden”, schrijft De Breij.

Daarentegen worden écht homoseksuele kussen lang niet geaccepteerd, aldus De Breij. Ze richt zich in haar column dan ook tot de twee dames, Tan en zijn andere tafelgasten. “Aan tafel bij Humberto vertelden Anna en Monica dat ze hier niets van begrepen. André Hazes, Bridget Maasland en Tineke Schouten waren ook te gast, en zij snapten er ook al niks van. Ja, er moet gewoon altijd iets te zeuren zijn. Dat snapten ze wel.”

Lieve Anna, Monica, Linda, Humberto en alle anderen, willen jullie het begrijpen? In dat geval moet je verder lezen. Zo niet, dan kun je blijven denken dat mensen gewoon altijd iets te zeuren willen hebben en jouw goede bedoelingen niet geloven.”

Spontaan

Geuze en Nooshin speelden de vermoorde onschuld: dat zoenen in sexy lingerie op een bed ontstond gewoon super spontaan, menen ze. “Dat het ‘gewoon ontstond’ is natuurlijk even waar als dat ik een bloedmooie jonge online influencer ben. Het ontstond niet, het was afgesproken met de redactie, de productie en de styling van LINDA.Meiden. Er stond niet zomaar ineens een rek vol lingerie en een bed, dit was de bedoeling. Heel slim, van LINDA.Meiden en van jullie, want dit trekt de aandacht en dus verkoopt het goed.”

Dat mag. Maar ga niet doen alsof je hiermee mensen helpt die worstelen met hun seksuele geaardheid. Dat zou even waarachtig zijn als dat ik me laat schminken als Sylvana Simons voor de cover van de LINDA. en dan verwacht daarmee meer begrip voor niet-witte Nederlanders te kweken.”

‘Humberto, leer hiervan

Het is gênant dat Tan hier willens en wetens een eenzijdig beeld heeft neergezet, vindt De Breij. “Humberto, neem een les aan van de beste talkshowhost die ons land ooit gekend heeft: praat mét de mensen over wie het gaat, niet over ze. (Inderdaad, dat zei Sonja Barend). Want dat Tineke, Linda, André, Anna en Monica het niet snapten is niet gek. Iedere, maar dan ook iedere niet-hetero had het je prima kunnen uitleggen.”

RTL Late Night is net als RTL Boulevard geen objectief programma. Zendergezichten worden ongegeneerd verdedigd, zonder de tegenpartij aan het woord te laten of hun reactie volledig naar voren te brengen. Laatst gebeurde dat ook in RTL Boulevard, toen het conflict tussen Gordon en Quote aan bod kwam.

De Breij heeft haar volledige column op Instagram geplaatst:

Hoop dat hij zo leesbaar is! Anders in @vara_gids, sowieso. Mijn column van deze week.

Een bericht gedeeld door Claudia de Breij (@claudiadebreij) op

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen