Angela de Jong: ‘Niets gehoord van Erland Galjaard’

Tv-kenner Angela de Jong heeft na haar vernietigende column over RTL niets gehoord van programmadirecteur Erland Galjaard. Dat heeft ze vanochtend gezegd in het Mediaforum op NPO Radio 1. De Jong heeft met haar column een hele lawine aan kritiek over RTL veroorzaakt. “Het is oorverdovend stil vanuit RTL moet ik zeggen. Of ik dat had verwacht? Ik moet zeggen: als Erland het ergens niet mee eens is, dan stuurt hij vaak de redacteuren van mijn redactie wel even een appje.”

Meestal laat Galjaard van zich horen, aldus De Jong. “Van ‘het klopt niet’ tot ‘jullie maken mensen kapot’, maar nu niets. We zijn er de afgelopen dagen redactioneel wel op doorgegaan en we hebben ze alle mogelijkheden geboden om hun weerwoord te geven en uit te leggen hoe ze het zien, maar ze willen niet.”

Wat vindt ze ervan dat RTL niet reageert? “Het sluit wel een beetje aan bij de arrogantie die ik benoem in die column denk ik. Achter de schermen spreek ik natuurlijk ook wel eens wat mensen. Ze blijven volhouden dat ze nog heel groot zijn in de doelgroep die voor hen belangrijk is: 20 tot 49.”

RTL kan beter gewoon reageren, meent De Jong. “Het kan best zijn dat ze daar de meeste kijkers trekken, maar ook daar zie je dat het verval best wel groot is. Volgens mij zouden ze veel opener kunnen zijn en meer openheid van zaken kunnen geven. Ik ben heel benieuwd wat daar gebeurt achter de schermen en hoe ze deze daling gaan pareren. Vooralsnog zitten ze stil als ze geschoren worden en zeggen ze nog even niets.”

Wat zou ze zeggen als Galjaard haar opbelt? “Dat hij de kritiek ten harte moet nemen. Ik had al wel het gevoel dat er meer mensen zo over dachten als ik, maar het zijn er wel echt heel veel. Ik denk dat RTL bij uitstek een zender is die er is voor het gewone volk en nu alleen maar doodgegooid worden met RTL-propaganda in alle programma’s.”

Er zijn steeds dezelfde mensen die iets zeggen. Je hebt ook presentatoren die het behoorlijk moeilijk hebben in hun privéleven en we maar blijven zien de hele tijd, terwijl ik denk: geef één goed interview, zeg mea culpa, en dan gaat het weer een heel stuk beter. Op een of andere manier doen ze het niet.”

Al met al was haar RTL-haatcolumn publicitair gezien een groot succes. “Ik word gelezen. Dat vind ik altijd leuk. Ik schrijf niet om in de prullenbak te verdwijnen. Maar vooralsnog gebeurt er natuurlijk nog niet heel veel, dus laten we het niet groter maken dan het is. Maar als zelfs RTL-sterren reageren… Johan Derksen is niet de enige die heeft gereageerd, want ik heb er ook een paar op de app of in mijn mail gehad.”

Foto: Omroep MAX

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen