WNL-baas boos: ‘VARA krijgt 90 miljoen, wij 6 miljoen’

WNL-baas Bert Huisjes vindt dat de miljoenen in Hilversum verkeerd verdeeld worden. De publieke omroepen krijgen geld in het laatje op basis van ledenaantallen, maar die representeren niet langer wat er leeft in Nederland. Dat zegt de omroepbaas dit weekend in De Telegraaf. De meerderheid in Nederland heeft liberaal-conservatief gestemd, benadrukt Huisjes. “We hebben straks zelfs zo’n kabinet. Maar van de NPO-middelen gaat minder dan 1 procent naar deze brede stroming.

De verhoudingen in Hilversum zijn compleet scheef, zegt Huisjes. “Een uitgesproken links-progressieve omroep als Bnn-Vara ontvangt ruim negentig miljoen euro, WNL zes miljoen.

Het ledensysteem moet per direct op de schop, vindt hij. “De oude omroepen profiteren van enorme ledenbestanden uit het verleden. Mensen zijn blijven hangen omdat ze een gids in de bus krijgen of uit gewoonte. Dat geeft een erg scheve representatie van de Nederlandse stromingen in ons bestel.

Huisjes vindt het een ‘bizar fenomeen’. “Voor elke 100 euro die omroepen uitgaven voor een lid, met cadeaus, dure acties, belteams, kwam 1000 euro subsidie terug. Echt, altijd prijs.”

Het heeft de modernisering belemmerd; de NPO kampt hierdoor met fusiereuzen zoals AvroTros en Kro-Ncrv, die in feite grote bedrijven zijn geworden die ver af staan van de idealen waarvoor ze in het bestel kwamen. Jongens, de NPO is er voor alle geluiden. Als je geen visie hebt, verdien je geen subsidie. Die identiteitscrisis heeft te lang geduurd.

Deze uitspraken van Huisjes komen uit een groot stuk in De Telegraaf, waarin het huidige publieke omroepmodel wordt bekritiseerd. Het artikel ‘Hilversum, hoe lang nog?’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: VARA/Pauw

Meer in WNL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen