Pluimvee-ster Hennie de Haan blij met NPO-job Van Dam

Men wás al kritisch over het feit dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) een nieuwe baan heeft aangenomen terwijl er nog geen nieuw kabinet is, maar nu de eiercrisis in volle gang is vinden velen het helemáál schandalig dat hij per 1 september NPO-bobo wordt. De sector zelf is er echter níet rouwig om, legt Hennie de Haan van Nederlandse Vakbond Pluimveehouders uit. Zij is blij met Van Dams NPO-job. “Als je het eerlijk wilt weten: van mij mag Van Dam eerder weg.

De Haan ziet liever iemand anders aan het roer in Den Haag. “Hij heeft niks met de pluimveehouderij. Hij is juist met plannen gekomen die zorgen voor een oneerlijke concurrentiepositie van Nederlandse boeren ten opzichte van andere Europese lidstaten. Nee, van zijn vertrek ligt niemand in de sector wakker.”

PVV-Kamerlid Dion Graus vindt het een ‘laffe streek’ van Van Dam om nu weg te gaan en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas zegt: “Ik vind dat hij tegen de NPO moet zeggen: er is een noodgeval, ik kom twee maanden later. Dat zullen ze daar best begrijpen.

Maar er zijn ook Kamerleden die Hennie de Haan begrijpen en blij zijn dat Van Dam verder gaat kakelen in Hilversum. Carla Dik van de ChristenUnie wijst erop dat Van Dam vorig jaar in NRC riep dat hij er ‘niet zit voor de boeren’. “Dat heeft ongelooflijk veel pijn gedaan in de sector.

Zelf laat Van Dam via zijn woordvoerder weten dat hij het niet ongepast vindt om in een crisis over te stappen naar de NPO. “Alles wat we kunnen doen zetten we al in gang voor 1 september, in nauw overleg met minister Kamp.

Lees ook:
Ei-deskundige Nieuwsuur heet Hennie de Haan (3 augustus)
Staatssecretaris Martijn van Dam wordt NPO-bestuurder (4 juli)

Foto: NOS/NTR

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen