Paul Römer pleit voor afschaffing STER en Radio 2

Geplaatst op Sat 12 Aug 2017 om 10:01

NTR-baas Paul Römer laat vandaag een bommetje vallen in De Telegraaf. Hij pleit in de krant voor afschaffing van de STER en Radio 2 en haalt daarmee zelfs de voorpagina. Dat is te lezen in de kiosk. Römers pleidooi is hét nieuws van De Telegraaf van vandaag. ‘Schaf STER af’, kopt de krant groot. De omroepbaas vertelt in de krant dat hij vindt dat de NPO meer geld moet besteden aan online. Hij denkt dat geld daarvoor eerder uit het radiopotje dan uit het televisiepotje moet komen.

Hij denkt dat er wel wat geld van af kan bij de radio. “Radio gaat steeds meer naar persoonlijke playlists. Radio 1 zal als nieuwskanaal wel tot het eind ter tijden blijven. 3FM heeft een functie als ontdekker van nieuwe muziek. Radio 4 richt zich met klassiek op een specifieke doelgroep en Radio 5 is alleen op de kabel en via internet te horen.”

Als je geld moet zoeken, dan zou ik ervoor zijn om niet overal een beetje weg te halen, want dan wordt alles zwakker, maar om rigoureuze keuzes te maken. Ik trap nu vast heel veel mensen op hun ziel, maar dan zou ik toch kijken of je nog moet doorgaan met een echte muziekzender zoals Radio 2 of het kleine 5.”

Toch is Radio 2 dé publiekstrekker van NPO Radio. “Dat is gedeeltelijk een commerciële overweging: het is goed voor de STER-inkomsten en juist de publieke omroep zou niet zo moeten denken.”

Römer twijfelt aan de positie van de STER. “Daar moeten we hard over nadenken, ja. Als op NPO 1 prime time minder dan één miljoen mensen kijken, is men teleurgesteld. Dat wordt mede door commerciële druk ingegeven. Als je die eraf haalt, zou NPO 1 kunnen experimenteren. Een grote kijkcijferkraker vervangen door iets nieuws. Boer Zoekt Vrouw en Heel Holland Bakt zijn fantastische programma’;s, maar we zijn er ook aan verslaafd omdat ze belangrijk zijn voor ons marktaandeel.

Toch zijn Boer Zoekt Vrouw en Heel Holland Bakt juist wat de kijker wil zien. “Zeker, maar met nieuwe dingen kun je ze verrassen. Wij zijn gestopt met Het Groot Dictee omdat het klaar was. Soms moet je oude dingen laten vallen, anders was alles nog zoals in 1972.”

Dan dus ook maar de STER laten vallen? “Ik ben voor! Je doet de kijker een plezier en we krijgen er twaalf procent aan zendtijd bij.”

De NPO zou zonder reclame zo’n 200 miljoen euro per jaar mislopen. De overheid zou het budget dan moeten aanvullen, vindt Römer.

Het Telegraaf-artikel ’Schaf STER af’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO Radio 1
36 Reacties op “Paul Römer pleit voor afschaffing STER en Radio 2”


 1. darius

  “De overheid zou het budget dan moeten aanvullen, vindt Römer”
  Wat een grapjas. Dus meeeeer geld daar naar toe om te “experimenteren”.
  Schaf een paar radiozenders af en een van de drie TV zenders en hou eens op met al die vreselijke herhalingen in de avond. Wat minder over de wereld vliegen van al die dichtbundeltjes BN ers met hun eigen reisprogramma zou ook al behoorlijk schelen.

 2. b

  Op zich geen probleem met reclame op de NPO manier na een programma . Is op zich een prima manier om geld bij elkaar te harken zonder al teveel irritatie op te roepen zoals de commercielen dat wel doen. Reclame vrij , prima . Behoud de radio zenders en schaf NPO3 af en dan wil ik er best nog iets extras voor betalen. Beter dan al die rotzooi met reclame van de commercielen.

 3. Jan

  Helemaal mee eens… wat een bizar idee. Minstens één tv-zender en enkele radiozenders kunnen verdwijnen, inclusief een groot deel van het internet-aanbod. De commerciëlen pakken e.e.a. wel over. Dán, ja pas dán kan de Ster verdwijnen. En trouwens… die sanering komt er vanzelf wel.

 4. John

  PO op Moment 40% MDH

  Als CO zou ik ook voor Afschaffing zijn

 5. Ad

  Römer ventileert een prima gedachte. Het verhaal van de STER binnen het publieke bestel is dat van de dominee en de koopman: de publieken willen niet commercieel genoemd worden, maar schromen er op televisie niet voor ongegeneerd reclameblokken van 7(!) minuten uit te zenden rond en tussen populaire programma’s. Ze doen exact hetzelfde als de commerciële omroepen. Çollecteren’ (bij de markt) op de juiste momenten: de koopman in optima forma!
  Laat de publieke omroep eens kijken naar de manier hoe de VRT met reclame omgaat. Blokjes van hooguit een halve minuut met daar spotjes van amper 10 seconden. Het gebeurt ook niet ín een programma (zoals bij de NOS Studiosport is vergeven van reclameblokken die geen andere functie hebben dat reclame te verkopen).
  Het verlies compenseren is niet nodig als je ziet waar sommige programma’s wel erg zwaar belast zijn met commentatoren, side-kicks etc. Hopelijk komt de kijker/luisteraar weer centraal in plaats van ‘Wij weten wel wat goed voor u is.’

 6. aammehoela

  Een mening van de “verrader van de NPO”. Schaf radio 2 en 5 maar af. Dat vindt hij maar niet de miljoenen luisteraars van radio 2 en met name de vele ouderen die met plezier naar radio 5 luisteren. Voor hen is er geen alternatief, radio 10 draait geen hits uit de jaren ’60 en beginjaren ’70. Natuurlijk wil iedereen van de reclame af, maar wat een gezeur en gejank krijg je dan als de consument veel meer moet gaan betalen voor zijn NPO. De helft wil extra betalen, de andere helft dus niet. Bovendien van die helft die het wel wil zullen velen toch gaan protesteren als het bedrag ze niet lijkt. En elk jaar natuurlijk die verhoging. Je zou wel kunnen overwegen om minder reclame uit te zenden. Afschaffing reclame betekent ook dat de sport grotendeels zou moeten verdwijnen en dan wel of niet meer te zien zal zijn. Bij de commercielen liggen er andere belangen.
  Maar afschaffen radio 2 en radio 5, dat kan echt niet. Maar dat vindt deze gast die ook geen rekening houdt met het feit dat 80% van de Nederlanders Zwarte Piet wil behouden. Hij is er verantwoordelijk voor dat er geen Zwarte Pieten meer te zien zijn bij het Sinterklaasjournaal met als gevolg veel minder kijkertjes.
  Dus deze gast van de grachtengordel wil dit ook weer even gaan regelen ondanks dat de meerderheid tegen zal zijn. De NTR doet het ook goed zonder deze arrogante betweter. NTR, doe de PO een plezier en ontsla deze mafkees. Jullie kunnen echt wel zonder hem.

 7. west

  @ darius Denk dat deze reisprogramma`s goedkoper zijn, dan wat u zou willen zien bij de publieke omroep , als we allemaal kregen wat we wilden zien dan betaalde men nog meer voor het tv kijken via de kabel
  Het is een goed plan om de p.o althans de landelijke omroep reclame vrij te maken radio 4 5 6 kunnen verdwijnen en kunnen ingedeeld worden bij de 3 radiozenders .
  3FM kan stoppen met popmuziek voor de jeugd want dat hoor je ook op 1 en 2
  Reclame vrije NPO zal wel concequenties hebben voor RTL SBS , Die zijn daar niet blij mee!want reclame vrij is een geschenk uit de hemel voor vele

 8. Flits Bom

  IK ben voor afschaffing van het paasei.

 9. animo

  Jan :De commerciëlen pakken e.e.a. wel over zeg je ,wat pakken ze dan over RTL 4 maakt alleen maar emo tv de hele zomer niet een nieuw programma alleen maar herhalingen en rtlln naar half tien scheelt weer een uur om te vullen ,ze hebben niks voor hun kijkers over het is alleen maar hoe houden we zoveel mogelijk geld over om te verdelen.

 10. Johan

  Weg met de STER; en niet nog meer belastinggeld naar die hobby-clubjes in Hilversum. Minder NPO-TV: MINDER NPO-RADIO !

 11. sammy

  schaf de hele NPO af,
  tv is voor analfabeten ,en mensen die zelf niet kunnen nadenken,
  [t zelfde soort wat vroeger bij vakbon of kerk was aangesloten,zo van…wimpie kok of meneer pastoor zorgt voor ons ,en heeft ALTIJD gelijk ]
  zo begin vorige eeuws,
  we hebben nu internet,
  je kijkt op jou tijd, naar wat jij wilt,en…
  geen voorgekauwd nieuws,
  en zeker niet subsidiëren ,bbbbrrrr

 12. Grumpy

  Goed plan, maar dan ook op eigen benen staan en die 200 miljoen bezuinigen, er is genoeg overbodige flauwekul weg te snijden. Op naar het BBC model!

 13. Gerdien

  Onder welke steen leeft Römer? De overheid zou volgens hem het budget moeten aanvullen terwijl diezelfde overheid nu al jaren niets anders doet dan bezuinigen op de publieke omroep. Bovendien wordt de PO nog meer speelbal van de politiek op het moment dat volledig afhankelijk is van overheidsgelden. Dom plan, ondoordachte opmerking.

 14. Kees

  Ik ben voor afschaffing van de familie Römer in de media, films, series, toneel en met schrijvers pen.

 15. E. Jansen

  Ontzeeeeettend domme reacties weer. Niemand lijkt zich (weeeeer niet) te beseffen dat we via onze boodschappen de commerciële omroep betalen. Dus als die in dat gat van door jullie geopperde te verdwijnen zenders moet komen betalen we NOG meer on onze boodschappen en spullen. En dan kies ik toch liever voor de veel intelligentere en met inhoud bepakte programma’s van de publieke omroep. mensen, zet ook eens die andere hersencellen van jullie aan het werk dan alleen maar die om te kunnen raaskallen en poepen!

 16. E. Jansen

  Buiten mij om lijkt op dit forum niemand echt intelligent, dat durf ik ECHT te stellen. Ik word gewoon moedeloos en treurig als ik al dat gebraak van reaguurders zie hier… verschrikkelijk en zielig. Het enige wat deze mensen kunnen is schelden op anderen, maar zien hun eigen tekortkomingen niet. Beetje klagen over de NPO alsof ze het volste verstand van radio en tv maken hebben, en als het over hun eigen werk gaat voelen ze zich aangevallen. De NPO is DUS de goedkoopste publieke omroep van Europa , jullie hebben NIKS te klagen en NIKS te willen erover!

 17. ano@niem.nl

  Dit is ook al de man die verantwoordelijk is voor alle verschrikkelijke aanpassingen van het Sinterklaasjournaal. Deze man is niet serieus te nemen ben ik bang.

  Bovendien geloof ik niet in het online verhaal. Je ziet Netflix ook al uiteenbrokkelen nu Disney zijn handen er vanaf trekt en ook met een app komt. Men wil straks geen 20 apps a 5 euro en gaat weer kruipend terug naar de tv.

  Al die online diensten zijn hun eigen graf aan het graven.

 18. west

  @ E Jansen, Ik heb de wereld ook niet in pacht maar ben het er helemaal mee eens!

 19. Jee

  @E. Jansen Over dat zeuren over anderen en niet zijn wat eigen tekortkomingen zijn. Dat is het probleem van deze tijd en niet zo zeer van MC.

 20. E. Jansen

  @ Jee: Eens! Ik geef toe dat ik nu ook niet heel subtiel en genuanceerd was, maar uiteindelijk word je het zat om constant negativiteit onder ogen te zien. De hele wereld jammert, en vooral hier in het goede westen, maar we hebben dus niks om over te klagen vind ik. Zijn we nu zo ontzettend blut door de NPO even in dit geval? Nee, en we krijgen er een hoop (inhoud) voor terug. iets wat bij veel mensen ontbreekt dus, en ze zouden juist wat hebben aan de publieke omroep!
  Dank ‘Jee’ voor je steun hierin!

 21. BBCee

  200 miljoen minder
  300 miljoen verdwijnen door aanvullende bezuinigingen van de VVD en wonderkind Jan Paternotte van D66 (partijd van Medy van der Laan).

  500 miljoen weg

  de weg vrij voor vrij omroepen zoals in Rusland, Turkije, Venezuele, Polen, Hongarije.

  Op weg naar de dictatuur Nederland.

  Maar ja als het volk dit wilt? Dan ga je toch naar een festival toe en je lam …

 22. Jantje

  Romer kent blijkbaar zijn eigen omroep niet. Radio5 is niet alleen via kabel en internet te horen maar ook via DAB+

  En wat is er mis met goede programma’s behouden? Wie zaterdag avond naar ARD of ZDF kijkt ziet dezelfde programma’s als in 1972 met “Das word am Sontag” inclusief het penalty schieten in “Das actuale sport studio”.

 23. Ron

  Voor de historisch bewusten : de NTR van Römer is zomaar het bestel binnengekomen om de uitzendtaken van de NOS over te nemen. Maar die zijn er uiteindelijk nooit mee gestopt zodat de NTR zonder achterban miljoenen extra aan programma’s mag uitgeven. Is het een idee om die fout eerst te herstellen? Dan is er flink wat geld over om online en innovatief te besteden zonder dat ‘t iemand iets kost. En programma’s ter discussie stellen die je zelf toch niet maakt?
  Radio zenders weg waar de NTR toch niet op uitzend?
  Buurman als u nou es uw auto wegdoet voor het milieu dan kan ik overal lekker parkeren en doorrijden. Zo blijft de familie Römer lekker z’n centjes verdienen in de media.

 24. Pak 'm

  @Ron

  Zo’n lang verhaal en niemand leest het.

 25. hcsnemtuG

  Het is zo aanmatigend om 3FM de ontdekker van nieuwe muziek te noemen. Ze keken alleen naar wat BBC op de playlist had staan , Top Notch in de aanbieding had en plugden tot in de treuren een polderband. Een niche volgens de luistercijfers en precies Radio 5 dus. De luisteraar is 40 gemiddeld en geen jongere meer .Overbodig als jongerenzender dus. Nu zijn ze weer naar Radio 2 opgeschoven wat weg moet van Paul. Alles wat hij zegt, past overigens in het straatje van de Mol;geen reclame op PO,concurrent Radio2 weg en succesformules als Heel Holland Bakt naar de CO. Is er een belangrijke vacature bij de Mol, Paul Römer?

 26. RadioNERD

  12% meer zendtijd die man dan ook niet weet te vullen.
  Het zou beter zijn als Römer ontslagen zou worden dat levert ook
  weer een paar ton per jaar op. Ook de NTR kan men opdoeken.
  Radio 2 is nog de enige zender waar men fatsoenlijk naar kan luisteren.
  De rest 538 etc. is pulp waar de dj’s zich zelf graag horen praten en men
  plaatjes draait voor de poen en niet omdat ze ze zelf leuk vinden.
  Zo’n bejaarde Evers die voor de doelgroep 6-12 jaar muziek draait dat
  geloof je toch niet.

 27. Breaking

  Römer zal binnenkort overstappen naar SBS van de Mol

 28. hcsnemtuG

  E. Jansen
  Wat een argument zeg… de goedkoopste van Europa. Alsof je dan niet meer naar de financiën mag kijken of de inhoud. Je vergeet alleen dat in andere landen ze tweetalig zijn en reclamevrij. Ik hoor immers PO-evangelisten altijd zeggen dat je reclame ook betaalt.Leve de censuur.

 29. Peter

  Sterker nog Radio 1 tm 5 compleet afschaffen, totaal geen waarde van welke kant ook bekeken. Voor dat stel wegkijkende narcisten hoeven we geen belasting te betalen. Waarde voor de samenleving is bij radio gewoon een dikke nul. Een sterke tv zender zonder reclame zou een schot in de roos zijn. Maar als politicus of politieke partij eerst die verschrikkelijke radio afschaffen.

 30. Sven L.

  Op zich snap ik Römer z’n gedachtegang wel maar je kunt de NL televisiemarkt niet vergelijken met de Britse of Franse. Te kleine thuismarkt hier en ik verwacht niet veel van eventuele samenwerking met de Belgen. Reclame-inkomsten zijn eigenlijk onontbeerlijk in dit model.

  Als ze nou eens beginnen met het stoppen van het ledenprincipe, dat scheelt al een bak aan salarissen op het middenmanagement. Geldt ook voor de radio, niet alleen de tv-tak.

 31. Bart Wijnen

  Slimme redenering van Römer… schaf STER af en laat de maatschappij betalen. Dit onder het mom van ‘de kijker krijgt een reclamevrij aanbod’ (dat moeten we nog maar afwachten), daar zit de meerderheid immers op te wachten.

  Echter, dat is niet de belangrijkste reden voor dit idee van Römer. Hij wil juist borging op lange termijn van de publieke omroep bewerkstelligen. Met het veranderende kijkgedrag van mensen (minder lineair) en dalende reclameinkomsten kan de PO in de huidige setting met STER en dalende overheidssteun haar broek niet meer ophouden op lange termijn. Dan moet je dus zoeken naar een andere opzet en zeker stellen van inkomsten. Kortom, het eigen belang is minstens zo belangrijk in dit plan dan het belang van de kijker/luisteraar. Waarom zouden we meer gaan betalen voor iets waar we minder gebruik van maken?

 32. Mediaprak

  Het afschaffen van de STER geeft niet automatisch een minder comm getinde publieke omroep. Zie VRT, ARD/ZDF en BBC. En trouwens inn het walhalla van comm tv zenders, USA, is het ‘betaaald’ kiijken (HBO Netflix) ongekend populair. Als deze internet bubbel weer over is, en de mediaburo’s aantonen dat adverteren op internet, websites, banners etc nauwelijks intentie waarden hebben en de Telegraaf onder druk van haar Vlaamse directie weer met haar TV digistream activiteiten moet stoppen, wordt alles weer normaal; NPO 35% en de overige 65% verdeeld tussen de overige comm spelers. Pas als het A La Carte samenstellen van je eigen zenderaanbod gemeengoed wordt veranderd er iets werkelijks.

 33. Kees

  @hcsnemtuG Als je niet weet waar je over praat moet je lekker je mond honden.

 34. De mond honden

  @Kees

  Woef!

 35. Radio Nerd

  ARD+ZDF+VRT+BBC zijn nou niet de zenders waar je gezellig naar zit
  te kijken de hele week. Er is bijna nooit iets leuks op.
  Als je van de NPO ook zoiets wilt maken is dit het einde van het bestel

 36. aammehoela

  E. Jansen, na jouw reactie toch nog positieve reacties. Ben het grotendeels met je eens. Ik reageer ook af en toe heel kinderachtig omdat ik mij zit te ergeren aan al die simpele zielen die het maar hebben over belastingcentjes, afschaffen PO en dergelijke. Ik merkte het gisteravond ook al weer. Zo’n joch van een jaar of 17 die niet eens wist dat er een WK-atletiek bezig was. Grote mond over allerlei zaken, maar nooit naar het nieuws kijken, enkel RTL 7, Netflix en series downloaden. Al dat soort gasten hebben geen objectieve mening. Zij zijn voor afschaffen PO omdat ze toch niet kijken. Dus ikke, ikke en de rest kan ………..

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.