‘NRC Handelsblad is niet links en niet rechts’

Het NRC Handelsblad is niet links of rechts. Dat laat de krant weten in een stuk waarin vragen over de krant worden behandeld. Op de vraag of NRC links of rechts is, antwoordt de redactie: “NRC is geen van beide. In onze beginselen (…) staat het als volgt: ‘NRC-publicaties worden geredigeerd vanuit een liberale geesteshouding met eerbied voor het individu en de beginselen van verdraagzaamheid, redelijkheid en openheid.’ Niet links, niet rechts, wel liberaal dus.

NRC benadrukt wel dat het liberaal is ‘in de klassieke, negentiende-eeuwse betekenis’. “‘Liberalen’ keerden zich destijds tegen de traditionele macht van adel en kerk, streden voor burgerrechten en vrijhandel, vastgelegd in grondwetten, met grondrechten. De begrippen ‘rede’ en ‘vrijheid’ zijn bepalend voor NRC-journalistiek.”

De krant stelt dat zijn journalistiek draait om waarheidsvinding en, op basis daarvan, meningsvorming. “Wij hanteren een scheiding tussen feiten en commentaar. In de berichtgeving staan feiten centraal, in opinies gaat het om persoonlijke standpunten.”

NRC-journalistiek is feitelijk, zakelijk en objectief, maar niet maatschappelijk neutraal. Wij staan immers in een liberale traditie. Wij maken ons daarom sterk voor grondrechten en burgerrechten: vrijheid van meningsuiting, van vereniging en vergadering en van godsdienst, en voor het anti-discriminatiebeginsel.”

De vragen over het NRC Handelsblad en de antwoorden daarop kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: Wikimedia/Vysotsky/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen