‘NRC Handelsblad is niet links en niet rechts’

Geplaatst op Fri 11 Aug 2017 om 13:06

Het NRC Handelsblad is niet links of rechts. Dat laat de krant weten in een stuk waarin vragen over de krant worden behandeld. Op de vraag of NRC links of rechts is, antwoordt de redactie: “NRC is geen van beide. In onze beginselen (…) staat het als volgt: ‘NRC-publicaties worden geredigeerd vanuit een liberale geesteshouding met eerbied voor het individu en de beginselen van verdraagzaamheid, redelijkheid en openheid.’ Niet links, niet rechts, wel liberaal dus.

NRC benadrukt wel dat het liberaal is ‘in de klassieke, negentiende-eeuwse betekenis’. “‘Liberalen’ keerden zich destijds tegen de traditionele macht van adel en kerk, streden voor burgerrechten en vrijhandel, vastgelegd in grondwetten, met grondrechten. De begrippen ‘rede’ en ‘vrijheid’ zijn bepalend voor NRC-journalistiek.”

De krant stelt dat zijn journalistiek draait om waarheidsvinding en, op basis daarvan, meningsvorming. “Wij hanteren een scheiding tussen feiten en commentaar. In de berichtgeving staan feiten centraal, in opinies gaat het om persoonlijke standpunten.”

NRC-journalistiek is feitelijk, zakelijk en objectief, maar niet maatschappelijk neutraal. Wij staan immers in een liberale traditie. Wij maken ons daarom sterk voor grondrechten en burgerrechten: vrijheid van meningsuiting, van vereniging en vergadering en van godsdienst, en voor het anti-discriminatiebeginsel.”

De vragen over het NRC Handelsblad en de antwoorden daarop kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: Wikimedia/Vysotsky/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
12 Reacties op “‘NRC Handelsblad is niet links en niet rechts’”


 1. graaier

  Betekent dus dat ze met alle winden meewaaien. Telegraaf-gedrag van 75 jaar geleden.
  Zeer gevaarlijk.

 2. graaier

  Wie graait mij ff tussen de kloten?

 3. GW

  Ja anderen de mond willen snoeren door op te roepen tot een advertentieboycot is immers zo liberaal.

  Liberaal my ass. Regressief links.

 4. Del van Laven

  HAHAHAHAHAHAHA

  De NRC is niet links! En de Paus is niet Katholiek!

  Die hebben een bord voor de kop, niet normaal :)

 5. Sandra

  Dat is wel zo 1950 om je geaardheid te verzwijgen.

 6. Graaf Duckula

  Zoals je leest staat NRC voor verdraagzaamheid en redelijkheid. Wat is daar links aan? Het wordt gescheven door en voor mensen die wel eens denken, dat zou je inderdaad links kunnen noemen. Maar is het niet. Het is een effect dat ontstaat een gebrek op rechts – waar blijven toch de rechtse mensen met wat verstand? Ze kunnen moeilijk allemaal bij Powned werken.

 7. Otto Groeneveld

  NRC is een regelrecht vod en een aanfluiting voor de democratie en persvrijheid. NRC heeft ook geprobeerd om de duizenden aanrandingen in Keulen door de VVD parels in de DOOFPOT te stoppen. Ze v

 8. Otto Groeneveld

  Ze vonden het jammer dat het was mislukt. Iedere rechtgeaarde liberaal gebruik dit zielige krantje nog niet voor zijn kattenbak.
  Vergeet niet dat ook je zusje het slachtoffers wordt van de parels van Mark, in je eigen land

 9. Momo

  Bedankt NRC, ik heb nu buikpijn van het lachen!

 10. Kirth Gersen

  Hahahahha, de NRC niet links. Klopt. NRC is extreem links. Niks mis mee hoor, maar dat dan ontkennen, om je kapot te lachen. Gelukkig lees ik die k-krant niet meer.

 11. Kirth Gersen

  Er werken alleen maar vetkleppen kan ik je verzekeren.

 12. Kirth Gersen

  En vetkleppen hebben geen bestaansrecht. Zonder vetklpeppen zou er geen honger zijn op deze wereld. Denk daar maar eens 3 minuten over na!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.