Nieuwe NPO-baas vindt PowNed-artikel ‘ranzig’

Geplaatst op Fri 11 Aug 2017 om 11:00

De nieuwe NPO-bobo Martijn van Dam vindt het artikel dat PowNed geplaatst heeft over de verdronken Syrische tiener ‘ranzig’. Dat zei hij donderdagavond in Jinek. Van Dam, nu nog staatssecretaris maar per 1 september NPO-bestuurder, werd in de talkshow gevraagd naar zijn mening over het omstreden artikel. “Noch als bewindspersoon noch als lid van de Raad van Bestuur gaan we over de inhoud. Ik heb er wel persoonlijke opvattingen over. Ik vond het een ongelooflijk ranzig stukje.

Toch ligt de focus volgens Van Dam te veel op alleen dit artikel. “Wat nog meer zorgen baart is dat niet op zichzelf staat. Dit is wat je elke dag op internet tegenkomt: op sociale media, op Twitter, op Facebook, op allerlei websites. Er wordt elke dag op deze manier over mensen gesproken.”

Van Dam wil niet te veel ingaan op dit ene nieuwsartikel. “Dominique Weesie heeft hier excuses voor gemaakt en ik denk dat dat terecht is. Mijn zorg is dat dit veel groter is dan alleen één stukje.”

Eva Jinek wilde van Van Dam weten of PowNed nog wel thuishoort bij de NPO, maar daar was hij niet van gediend. “Je moet mij nu niet aanspreken op een functie die ik nu niet heb.”

Jinek: “Dat is een formaliteit.”

Van Dam: “Dat soort formaliteiten zijn wel belangrijk.”

Advocaat Gerard Spong, die ook aan tafel zat, vond Van Dams reactie zwak. “Je neemt als NPO toch ook niet voor je rekening dat er ‘Hamas Hamas Joden aan het gas’ gezegd wordt? Dat doe je toch niet als NPO? Als dit niet mag, waarom zou dit dan wel mogen? De NPO kan dat niet doen.”

Volgens Spong is PowNed strafbaar bezig. “Je kwetst een groep mensen: vluchtelingen, Syrische vluchtelingen. Je zet ze neer met ‘zelf nadenken is kennelijk iets waar ze grote moeite mee hebben’. Daarmee breng je tot uitdrukking dat deze mensen kennelijk niet over een aantal elementaire gaven beschikken.

Foto: KRO-NCRV
36 Reacties op “Nieuwe NPO-baas vindt PowNed-artikel ‘ranzig’”


 1. Ron

  Wat een ongelofelijk slecht optreden van van Dam maar ook van totaal incapabele minister Schippers. Ze wist niets maar dan ook niets zinnigs te zeggen en dan ook met name over die eieren-gate. En die van Dam zat daar maar een beetje schaapachtig bij. In DWDD maakte hij al een slechte beurt maar hij heeft er nog niet echt van geleerd zo bleek. En dat moet dan baasje van de NPO worden. Die is al net zo incapabel en slecht ingevoerd in de media als vrindje Sandertje Dekker. Dat wordt nog wat…

 2. Eddy Emmer

  Staatssecretaresse Martijn van Dam was inderdaad niet heel sterk. En het werd maar weer eens duidelijk dat het belachelijk is dat deze PvdA bestuurder nu al een baan heeft aangenomen bij de NPO. Normaal zou hij namelijk wel iets kunnen zeggen over Powned! En sowieso het zeer zwak om in deze kippen/ei crisis gewoon te zeggen ‘de groeten’ ik ga naar m’n nieuwe baan, ook al ben ik staatssecretaris.

 3. John

  God wat valt die door de mand. Lichtgewicht.

 4. Pieterke

  Vonden jullie die filmpjes van die tuigvloggers ook zo “ranzig” . Politeagenten voor lul zetten, onschuldige mensen van de fiets trekken en beledigen. raadsleden met de dood bedreigen. Laatst zag ik die tuigvlogger met die grote neus bij de wereld draait door zitten. Is nu een soort held geloof ik, bah hypocrieten!

 5. Pak 'm

  @Ron

  Nee, een term als “eieren-gate” bezigen is zinnig. Sowieso moeten we iedereen opsluiten die ergens “-gate” achter plakt. Misschien leren ze dan eens normale taal te gebruiken.

 6. Grumpy

  Hysterische gedoe over die eieren en fipronil. Per jaar sterven 20.000 mensen in Nederland door roken en door fiproni?. Dat de overheid incompetent is, dat is niks nieuws,

 7. David

  Laat hem de fipronil-crisis eens managen. Maar dat kan hij nog niet eens. Aan dit soort lichtgewichten gaat dit land kapot…

 8. Tja

  En hoelang gebruikt de NPO ‘zielige’ asielzoekers niet om er maar doorheen te krijgen dat ze allemaal worden toegelaten?!! Zolang ze maar niet in de buurt van die journalisten zelf komen te wonen natuurlijk, dat is pas ranzig.

 9. Robert

  Van Dam is natuurlijk de ideale man voor de NPO, zo wordt dan nog een groter bolwerk van de PVDA, zeer slechte zaak. Over dat eier gebeuren, hij gaat dan de Belgen de schuld geven, wat een loser is dat. Dan is er vanmorgen nog iemand op tv die zegt we kunnen alles meten en alles weten. Er achteraan er zijn te weinig mensen, dat is tegenwoordig het algemene antwoord, te weinig mensen.
  Dat die boeren daar zelf in Barneveld nu jammeren, ja begrijp ik, maar alles kwam van Chickfriend ook weer Barneveld.
  Iedereen zegt van niets te weten en wijst naar elkaar, doet me denken aan een uitspraak van jaren terug, die was wel in het Duits.

 10. Claire

  Spong is een hypocriet en moet met pensioen. Van Dam is PVDA dus ongeschikt.
  Al die ophef om niks.

  Voor Spong en al die andere hypocrieten met hun kwetsbare gestel.:

  https://www.youtube.com/watch?v=VNWmzwHCIRE

 11. Warner

  @Robert

  Wat een oerstomme, van weinig intelligentie en historisch besef getuigende vergelijking.

 12. graaier

  Van Dam was typisch een voorbeeld van een politicus zonder enige persoonlijkheid.
  Door een overdaad aan dit soort mislukkelingen is de PVDA gedecimeerd.
  Terecht!

 13. snuifje

  @graaier, zo is t maar net!

 14. Johan

  Als kamerlid heeft Van Dam alleen maar Hilversum verdedigd. En dit is zijn beloning. Baantjesjager !

 15. GW

  Sterk interview van Jinek inzake het fipronil-schandaal.

  Het was voor zowel Van Dam als Schippers niet echt een sterk optreden, maar die Van Dam zat er wel heel erg voor spek en bonen bij zeg. Je zag het ongeduld in de lichaamstaal van Schippers.

 16. Gallus

  Te veel morele verontwaardiging wordt huichelarij en gratis moreel scoren.
  EEN vraag wordt altijd vergeten; IS HET WAAR!?
  Als het niet waar is dan is er sprake van domme en ontactische uiting.
  Als er iets van waar is dan moet dat gezegd kunnen worden om er vervolgens liefdevol rekening mee te houden.
  Maar de vraag naar de feitelijke waarheid te overschreeuwen met morele verontwaardiging is huichelarij en dient NIEMAND en nog het minst diegene(n) die beledigd zou kunnen zijn!

 17. tsicsaR

  gallus trap in je ballus….
  met hoofdlteers typen wordt je echt neit meer geloofwaardig…

 18. Gallus

  Tsicar

  Hoofdletters zijn inderdaad een verkeerde reden om iets te geloven!

 19. Ellen

  Ja, door de bezuinigingen is ons voedsel niet meer te vertrouwen. Je zou toch denken dat na de dioxinecrisis van 1999 dat de mensen beter beschermd zouden worden tegen geknoei. Het tegenovergestelde is waar.

 20. anoniem

  Powned en Geenstijl hadden allang verboden moeten zijn. Net als de Telegraaf.. Oja, die laatste was ooit eigenlijk verboden, waarom ook alweer?

 21. Luuk

  Duizenden aanrandingen en 648 verkrachtingen in de doofpot stoppen is ranzig sukkel.

 22. Luuk

  NPO moet terug naar 1 zender wegkijken wordt beloond door de politiek.

 23. tsicsaR

  HOU JE BEK, sukkeltje met micro penus!!

 24. tsicsaR - de echte - ipv van naampikker

  hey vriend van 17.45

  ga je zelf nuttig maken, dmv je moeder te helpen met koken of afwassen of ga je zelf aftrekken op een poster van Tatjana, maar val ons aub niet lastig met je gescheld, en gebruik in het vervolg je eigen naam, anders kan het weleens heel naar voor jou aflopen,

  TsicsaR

 25. Taffie

  17.45? Waar heb je het over?

 26. tsicsaR - de echte - ipv van naampikker

  die van 17.43

 27. tsicsaR

  Zeg het dan meteen goed, schele.

 28. tsicsaR - de echte - ipv van naampikker

  Je moet je b e k houden tsicsar 18.42, als je niet eens de moeite neemt om je naam te veranderen

 29. Luuk

  Direct honderden miljoen bezuinigen op dit stelletje gore wegkijkers.

 30. Luuk

  Grote achterbakse paardelul van de NPO kijk je ook weg als je zusje wordt verkracht omdat zij met een rokje op straat loopt in haar eigen land, een stuk stront ben je Van Dam niets meer.

 31. Ceclille

  Dankzij de media zit de VVD al heel lang in de regering en kan opnieuw een bankier formateur worden. De media is dus rechts.

 32. west

  NPO WIL GEEN STER RECLAMES MEER
  Wat betekend dat voor de com tv zenders ?

 33. anoniem

  @Luuk: Roomblanke Nederlanders zijn ook heel goed in verkrachten. Dat heeft de geschiedenis wel bewezen..

 34. Luuk

  Dat zeg ik ook nief alleen dan wordt het niet in de DOOFPOT gestopt, daat gaat het om, het verzwijgen en wegkijken.

 35. Den Dolder

  Luuk, klets niet uit je nek. Sowieso ben je nauwelijks serieus te nemen met je gevloek en getier.

 36. Jolanda

  Arib had gelijk, deze man is niet de juiste man voor de NPO.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.