Multiculti-militairen: ‘Gastenlijst Kijken in de Ziel te wit’

De gastenlijst van de huidige editie van het NPO 2-programma Kijken in de Ziel, waarin Coen Verbraak ditmaal militairen interviewt, is te wit. Dat zegt Elvis Manuela van de Stichting Multicultureel Netwerk Defensie in het AD. Manuela vindt het ‘een gemiste kans’ dat er geen allochtone militairen te zien zijn in het populaire programma. “Het leger vindt het belangrijk dat het mensen met een culturele achtergrond in dienst heeft, maar vervolgens worden we bij zoiets niet betrokken.

De gastenlijst bestaat uit hooggeplaatste, Nederlandse mannen. “Maar waar is de militair met een niet-Westerse achtergrond?

Het Sociaal Cultureel Planbureau kwam begin dit jaar met een kritisch rapport, waarin naar voren kwam dat minderheden bij het leger worden gepest en gediscrimineerd. “We hebben toen met de leiding afgesproken dat we in gesprek zouden blijven over hoe we hier iets aan kunnen doen. Dit was een uitgelezen kans geweest, maar wij werden verrast toen dit programma op tv kwam.”

Woordvoerster Sündüz Celen van het ministerie van Defensie wijst naar Coen Verbraak. “Het is een keuze van de journalist geweest om het zo te doen. Wij hebben niet voor deze serie betaald.”

Celen stelt dat Verbraak een lijst aangeleverd heeft gekregen, waarop ook allochtone militairen stonden. Volgens Vebraak waren er geen allochtone militairen beschikbaar. “We hebben er naar gezocht, maar helaas niet gevonden.”

Verbraaks focus lag op verhalen en niet op achtergrond, zegt hij. “Dan gaat het er niet om of iemand homo is of allochtoon. Ik heb wel bewust gekozen voor militairen in hoge functies omdat ik die mensen het meest interessant vind.”

Het AD-artikel ‘Militairen morren over interviewserie NTR’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NTR/Lilian van Rooij

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen