Giel Beelen dwong ochtendshow af met dreigement

Giel Beelen dwong het ochtendspits-slot van NPO 3FM in 2004 af door te dreigen met een overstap naar een commerciële concurrent. Dat vertelde oud-zenderbaas Florent Luyckx van 3FM woensdag in de late RTL Boulevard. Beelen heeft zijn carrière mede aan Luyckx te danken. “Ik ben een van de mensen die hem een kans hebben gegeven. Mijn voorganger had dat ook al gedaan. Giel heeft eigenlijk zijn puberteit beleefd op de radio. Dat bracht hem af en toe in wat lastige posities.

Het had niet veel gescheeld of Beelen was nooit doorgebroken, aldus Luyckx. “Toen ik met Giel ging samenwerken in 2003 zat hij al bij zijn derde omroep en ook die was van plan om zijn contract niet te verlengen. Eigenlijk was zijn carrière in die tijd bijna afgelopen.”

Shock radio

Toch bleef Luyckx in Beelen geloven. “Ik geloofde heel erg in waar Giel voor stond en de ideeën die hij had over radio. Dat is alweer veertien jaar geleden, een tijd waarin formuleradio hoogtij vierde. Er was een nieuw fenomeen overgewaaid uit Amerika en wat in Nederland werd geïntroduceerd door Rob Stenders, ook zo’n baanbrekende dj: shock radio. Dat was toch wel de inspiratie voor Giel.”

Shock radio is een tijdje Beelens ding geweest. “Dat heeft hij een tijdje echt geleefd. Wat Giel deed en waar die manier van radiomaken voor stond, was radiomaken vanuit jezelf en niet met een voorgekookt format. Je brengt jezelf mee, doet het alleen en beleeft je leven op de radio met je luisteraars.”

Ochtendshow

Uiteindelijk ging Beelen in 2004 het grote publiek vermaken met zijn ochtendshow GIEL! tussen 6 en 9 uur. “Dat was niet helemaal een keuze op dat moment waarvan ik dacht dat het het goede moment was. Ik wilde hem liever nog een jaartje tussen zes en acht houden, maar dat heeft hij aan zichzelf te danken.”

Beelen dwong het tijdslot af. “Hij speelde zich op een gegeven moment ook in de kijker bij commerciële radiostations en dat was zo’n moment dat hij de kans kreeg om naar een commercieel station te gaan. Hij zei: ‘Ik blijf als ik de ochtend mag doen.’ Hij dwong dat ook een beetje zelf af.”

Weg bij 3FM

Uiteindelijk deed Beelen de ochtendshow van 2004 tot 2016. Vorig jaar werd hij verplaatst naar het weekend. Nu stopt hij helemaal bij de zender. “Ik begrijp het wel. Hij heeft in die twintig jaar een enorm belangrijke rol gespeeld voor 3FM. Het is lastig om dat twintig jaar vol te houden op een zender die zo enorm in beweging is, zoals het de laatste tijd is. Ik denk dat 3FM weer aan de vooravond staat van een nieuw avontuur met een nieuwe club talenten. Ik denk dat Giel de ambassadeur was van wat 3FM de afgelopen zeventien jaar is geweest.”

Ik denk dat hij heel goed bij 3FM paste. Ik denk alleen dat Giel een heleboel nieuwe radiotalenten heeft geïnspireerd, zoals Domien Verschuuren en Frank van der Lende. Dat zijn jongens die vanuit dezelfde filosofie radio maken en ook bij andere stations zitten mensen van die generatie die Giel hebben bewonderd. Ik denk dat de radio ook een beetje naar Giel is toegegroeid en Giel misschien een beetje naar andere radiostations. We gaan hem vast en zeker goed terughoren op de radio.”

Ruimte

Waar dan? “Bij een station waar hij de ruimte krijgt om Giel te zijn. Ik denk dat dat een voorwaarde is.”

Foto: RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen