De Wild: ‘Iedereen bij 538 is bang voor John de Mol’

Er heerst een angstcultuur bij Radio 538. Iedereen is bang voor de grote baas John de Mol. Dat stelt NPO Radio 2-presentator Ruud de Wild in een interview met JFK. De Wild werd twee jaar geleden aan de kant gezet bij 538 en ingeruild voor De Coen & Sander Show. “Het was de grootste naai-actie die ik me kon voor stellen. Nu kan ik erom lachen, maar toen vond ik het vreselijk en kon ik het nauwelijks geloven. Ik dacht altijd dat mij dat nooit zou overkomen“, zegt hij in het mannenblad.

Het was volgens De Wild een ‘strategische beslissing’ van De Mol: met het weghalen van De Coen & Sander Show was hij een grote concurrent kwijt bij 3FM, terwijl De Wild zijn luisteraars niet direct mee kon nemen naar een andere zender. “Een dubbelslag eigenlijk.

Heel kil en jammer, aldus De Wild. “Maanden later heb ik gevraagd aan de programmadirecteur waarom het zo was gegaan. Zijn antwoord: ‘John wilde het zo’“, aldus de radio-dj, die nóóit uitleg kreeg van de mediatycoon zelf. “Het was onmogelijk. Ik had het graag eerlijk uitgepraat.

Sowieso had De Wild niets met de angstcultuur bij de zender. “Daar kon ik slecht tegen. Het is nu nog erger geworden, hoor ik wel eens van oud-collega’s. Iedereen is bang voor de grote heerser daar, John de Mol. Ze gebruiken zijn naam in ieder geval te pas en te onpas, al denk ik dat John voor tachtig procent niet eens meekrijgt wat er al dan niet uit zijn naam wordt gezegd.

Het zal wel niet persoonlijk zijn, aldus De Wild. “John de Mol is niet met mij bezig. Hij is zakelijk en heeft geen idee wat ik überhaupt denk. Daar zitten allemaal mensen tussen. Het is voor hem een spel. Zakelijk. Ik ken trouwens geen wraak. Hun verlies. Het had gewoon iets eerlijker en dus netter gekund.

Volgens een oud-collega van De Wild vallen zijn woorden in Hilversum erg verkeerd. “Die man heeft een merkwaardig selectief geheugen”, reageert de oud-collega in De Telegraaf.

Hij is zeker de gang van zaken vergeten toen hij eerder voor meer geld naar Qmusic kon. Ruud had toen een contract waaraan hij gehouden werd, maar meldde zich langdurig ziek en liet zijn eigen zender barsten. Of dat nou zo chic is, waar hij het over heeft?

In het 538-gebouw hangt bij de receptie nog altijd een door De Wild beschilderde Lada aan de muur. Die zal nu wel snel verdwijnen, denkt de oud-collega.

Foto: KRO-NCRV, Jasper Zwartjes

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen