D66 wil geoblocking NPO halt toeroepen

Geplaatst op Thu 10 Aug 2017 om 9:41

Jan Paternotte, de mediawoordvoerder van D66, wil dat de NPO minder vaak geoblocking inzet, een techniek waarbij kijkers in het buitenland worden geblokkeerd. Dat laat hij weten in De Telegraaf. NPO-programma’s kunnen in het buitenland gewoon bekeken worden, ténzij rechthebbenden dat niet toestaan. Van de 70 programma’s die iedere dag online worden geplaatst, worden er volgens de omroep gemiddeld zo’n vijf geblokkeerd voor het buitenland door geoblocking.

Geoblocking is een systeem waarbij er wordt gecontroleerd vanaf welk IP-adres een gebruiker de website bezoekt. Kijkers met een IP-adres van buiten Nederland kunnen dan worden geblokkeerd.

In het geval van geoblocking heeft de NPO alleen de uitzendrechten voor Nederland en niet de wereldwijde rechten. “De kosten voor wereldwijde rechten zijn vaak hoog. Hierdoor is aangekocht materiaal, met name kinderprogrammering en buitenlandse series, vaak afgeschermd“, legt de omroep uit.

Paternotte wil dat Nederlanders in het buitenland gewoon naar onze publieke omroep kunnen kijken en vindt het huidige aanbod beperkt. Hij wil dat zo veel mogelijk programma’s uitzendrechten zo inkopen dat ze overal vertoond mogen worden.

Of Paternotte daar ook extra budget voor uit wil trekken, is niet bekend.

Foto: NPO
12 Reacties op “D66 wil geoblocking NPO halt toeroepen”


 1. Bram Biester

  Totaal niet realistisch van die Paternotte. Die snapt er dus helemaal niks van!

 2. Paternotte

  Luister eens, electoraat. Ik ben pas net overgestapt vanuit Amsterdam -waar ik de Airbnb-chaos uit de hand heb laten lopen- naar de Tweede Kamer en moet me dus even in de kijker spelen. Dus kom ik elke week met een nieuw proefballonnetje. Stemt u wel op mij?

 3. tsicsaR - de echte - ipv van naampikker

  Was ik maar ge geo blocked .

 4. Sander

  VPN is de oplossing. Eerst netjes verbinding maken met thuis, dan naar de NPO website. Ieder modem/router heeft die mogelijkheid tegenwoordig. Daar hoeft de overheid geen extra kosten voor te maken om de rechten binnen te halen.

 5. Kim Yong Un-Dos-Tres

  Ja ik vind het superonhandig. Zit je in Frankrijk, kun je niks kijken, terwijl je gewoon belasting betaalt!

 6. west

  typisch Nederlands kijkersvolk

  80% is hier altijd tegen de NPO
  Maar als ze op vakantie zijn willen ze opeens kijken!

 7. Bart V.

  Zelfs Nieuwsuur is niet te zien vanuit het buitenland.

 8. b

  Goeiemorgen en alweer een enorme losse flodder waar Paternotte in grossiert. Meneer is op vakantie geweest en kon de Nederlandse tv niet zien in Italie . En dat allemaal tijdens het schillen van de uit Nederland meegenomen aardappels.
  Zou dit heldere licht niet snappen dat dit in veel gevallen onmogelijk is tenzij er een fikse bak met geld hiervoor word gereserveerd. Zijn ze bij D66 zo enorm dom dat ze dat niet snappen . Volgend jaar gewoon weer naar Zeeland Paternotte , kun je gewoon tv kijken en bij de Appie je aardappeltjes kopen.

 9. Mediaprak

  Geo-blocking zou in hele EU moeten worden verboden. Dit in navolging op één mobiel tarief in EU. Belachelijk dat er één Europese markt is maar het in NL niet mogelijk is om een abonn op TV Vlaanderen (Vlaams zusje van Canal Digital) te nemen.

 10. Jantje

  Het is allemaal de grootste kul. ZDF kun je ook via internet bekijken behalve films en series wat nog enigszins logisch is. Maar ze zijn de lui bij de NPO omdat per programma te sturen. Wat je in het buitenland via NPO gemist zou je ook live moeten mogen zien. Overigens in NLZIET helemaal geblokkeerd in het buitenland. Dus ik mag wel nieuwsuur bekijken via NPO gemist maar niet via NLZIET???

  Pure onkunde, luiheid en gebrek aan juridische kennis bij de NPO

 11. Cyberghost

  Iedereen heeft toch wel een vpn anno 2017

 12. De Leeuw

  Des te meer de NPO geblokkeerd wordt des te beter!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.