D66 wil geoblocking NPO halt toeroepen

Jan Paternotte, de mediawoordvoerder van D66, wil dat de NPO minder vaak geoblocking inzet, een techniek waarbij kijkers in het buitenland worden geblokkeerd. Dat laat hij weten in De Telegraaf. NPO-programma’s kunnen in het buitenland gewoon bekeken worden, ténzij rechthebbenden dat niet toestaan. Van de 70 programma’s die iedere dag online worden geplaatst, worden er volgens de omroep gemiddeld zo’n vijf geblokkeerd voor het buitenland door geoblocking.

Geoblocking is een systeem waarbij er wordt gecontroleerd vanaf welk IP-adres een gebruiker de website bezoekt. Kijkers met een IP-adres van buiten Nederland kunnen dan worden geblokkeerd.

In het geval van geoblocking heeft de NPO alleen de uitzendrechten voor Nederland en niet de wereldwijde rechten. “De kosten voor wereldwijde rechten zijn vaak hoog. Hierdoor is aangekocht materiaal, met name kinderprogrammering en buitenlandse series, vaak afgeschermd“, legt de omroep uit.

Paternotte wil dat Nederlanders in het buitenland gewoon naar onze publieke omroep kunnen kijken en vindt het huidige aanbod beperkt. Hij wil dat zo veel mogelijk programma’s uitzendrechten zo inkopen dat ze overal vertoond mogen worden.

Of Paternotte daar ook extra budget voor uit wil trekken, is niet bekend.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen