VVD’s Dilan Yesilgöz ergert zich aan linkse media

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz wordt er alleen door linkse media en linkse politici keer op keer op gewezen dat ook zíj in een gammel bootje naar Europa is gevlucht. Dat vertelt de politica in gesprek met het AD. Yesilgöz en haar familie zijn uit Turkije gevlucht, omdat haar ouders opkwamen voor de rechten van anderen. Hedendaags vluchten er ook veel mensen in bootjes naar Europa. Maar, zo zegt ze: “Er zitten veel migranten bij die – gelukkig – niets met dat soort ellende te maken hebben.

Zelf is Yesilgöz tegenwoordig daarom tégen asielzoekers die op bootjes naar Europa komen. Ze wil dat mensen dáár worden opgevangen. En dat vinden linkse media opvallend, vertelt ze. “Links georiënteerde media zoeken me op en zeggen in de asieldiscussie: ‘Ja, maar je was zelf ook…’

Dat ervoer ze vroeger ook toen ze nog actief was voor linkse partijen. “Ik werd bij links ook altijd gezien als iemand die ‘daar’ roots heeft, dat irriteerde me. Ik dacht: kennelijk snap ik niets van politiek. Pas jaren later, toen ik in Amsterdam woonde, realiseerde ik me dat ik bij het liberalisme thuishoorde. Bij de VVD heb ik die vragen nooit gehad.

Ze begon ooit bij de SP, omdat ze dat van huis uit gewend was. “Ik heb het een jaar volgehouden. De rode draad was: er zijn slachtoffers die we moeten redden. Dat is dan ook je bestaansrecht: als er geen slachtoffers meer zijn, valt er niets meer te redden. Daar liep ik ook tegenaan bij GroenLinks en de PvdA.

Bij links was het ineens een ding waar ik geboren was. Men gaat dan uit van een bepaalde achterstand op allerlei gebieden. Zo paternalistisch. Mijn afkomst is relevant als ík het relevant vind.

Het AD-interview met Dilan Yesilgöz kunt u lezen via Blendle.

Foto: Studio PowNed

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen