‘Verschil in marktaandeel RTL en SBS steeds kleiner’

Geplaatst op Tue 11 Jul 2017 om 15:02

Door de afname van de lineaire kijktijd staan de traditionele tv-zenders onder druk. Van alle omroepen staat RTL in de hoek waar de hardste klappen vallen. Dat blijkt uit een analyse van Nederlands MediaNieuws. De kijktijd daalt hard: in juni keek men gemiddeld 154 minuten tv per avond, de laagste kijktijd van het decennium tot nu toe. En door een dalend marktaandeel lijdt RTL dubbel. De verloren procenten marktaandeel zijn vooral terechtgekomen bij SBS en de niche.

Nederlands MediaNieuws brengt op zijn website helder in kaart dat SBS wint waar RTL verliest. “De relatieve zwakte van RTL betekent dat het verschil in marktaandeel met SBS steeds kleiner wordt, een proces dat vier jaar geleden is ingezet.

Ook de niche, zenders zoals TLC en BBC First, wint terrein. “Het gaat niet hard maar stap voor stap wint de niche en levert de combinatie NPO, RTL, SBS marktaandeel in.

Tv-baas Karin de Groot van SBS is blij met de analyse. “Goede resultaten voor SBS bij dalende kijktijd. Kijktijd in juni daalt met 8,3 procent, RTL in zwaar weer.

Foto: RTL
34 Reacties op “‘Verschil in marktaandeel RTL en SBS steeds kleiner’”


 1. Hooftstraat

  Het antwoord van de kijker op het vermoorden van Zwart Piet,

 2. OMG

  Dat de klappen bij RTL vallen is natuurlijk goed verklaarbaar, het publiek van SBS is namelijk een stukje ouder, lager opgeleid en trouwer. Deze doelgroep kijkt overwegend nog veel televisie. Het aantal kijkers in de doelroep 25-34 daalt drastisch en RTL was daar meestal marktleider.

  Bovendien gaan de komende 5 a 10 jaar nog grotere klappen vallen in de doelgroep 25-34, aangezien de huidige jongere nauwelijks nog televisie kijkt en vooral Youtube en Netflix kijkt.

  RTL zou slimmer moeten inspelen en RTL 5 moeten inruilen van jongerenzender naar oldies zender, de vergrijzende samenleving kijkt nog televisie, nu is het moment om daar op te focussen.

 3. Daan

  NederlandsMediaNieuws.nl / Is een website van Sanoma? + SBS^6

 4. Kuut

  Komt ook door: a) slechte en oude programma’s van RTL en b) het linkse gedrag van RTL

 5. Koen

  @OMG, met de doelgroep ben ik het mee eens. Maar met trouwer niet, ik denk zelfs andersom mensen die RTL kijken zijn trouwer als mensen die SBS kijken.

 6. OMG

  @Koen als je kijkt naar de kijkcijfers van HvNL en Shownieuws, dan kan ik alleen maar concluderen dat SBS hele trouwe kijkers heeft, er zijn immers op die tijdstippen genoeg alternatieven bij RTL en NPO.

  Ik durf zelfs wel te stellen dat dit de oorspronkelijke, trouwe doelgroep van SBS is, terwijl deze massaal zijn afgehaakt bij de vernieuwingen en uitprobeersels van de zender :)

 7. David

  RTL gaat zware tijden tegemoet. Het aanbod was eigenlijk altijd al vrij slecht (behalve in de jaren ’90 tot en met de eerste Idols), maar nu zijn er enorm veel alternatieven.

  Er is ook een grens aan het aantal seizoenen ‘hou van holland’ dat de kijker kan verdragen.

 8. henk

  RTL moet de de weg terug vinden nu lopen ze achter de NPO aan met alles te kopiëren wat dan mislukt ,met goede spraakmakende programmas komen de kijkers wel weer terug .

 9. Branko

  en wanneer komen er weer nieuwe leuke series?

 10. Krezus Jistus

  Dit komt toch allemaal door Netflix? Die vreet ze allemaal op uiteindelijk (en zonder reclame!)

 11. Erik

  Als je elke dag herhalingen gaat uitzenden. Dan is de kijker er ook wel een keer klaar mee. Die denken zeker die kijker blijft wel trouw bij rtl. Nee de kijker kijkt naar rtl om een nieuw programma of serie te zien, niet herhalingen en weer herhalingen.

 12. Huisy Hennman

  Campingzender versus Campingzender. Nou wat een strijd zeg hahahah

 13. west

  jullie wilden het toch niet geloven
  er is totaal geen winst meer gemaakt bij RTL
  EN DAT GAAN WE MERKEN!

 14. C

  Vroeger was er geen alternatief als alle zenders bijv in de zomer overgingen tot eindeloze herhalingen. Welke simpele ziel gaat er nu voor de zevende keer een herhaling kijken van wie doet de afwas of de jongens tegen de meisjes of erger nog According to Jim als je ook YouTube, Netflix ed. hebt. Ik kijk iig nog amper lineaire tv, omdat het minachten van mij als kijker me echt de neus uitkomt.

 15. X

  @west: Wat gaan we merken dan? Volgens mij zijn ze nu al aan het bezuinigen met het herhalen van alle pulpprogrammma’s. Erger kan het niet worden dacht ik.

 16. Sbs

  Straks zegt mevrouw De Groot dat zij verantwoordelijk is voor dit steeds kleiner wordende verschil

 17. west

  @X
  RTL staat op omvallen , je hoort er nog niets over
  maar de insider weet wel beter!
  Het gonst van de geuchten op het mediapark
  maar niemand uit het kuddevolk gelooft dat natuurlijk
  blijf nog maar lekker kijken zolang het nog kan!

 18. Toonus

  Kinderachtige d oo s op die foto hierboven.

 19. Mike

  Het probleem bij RTL is dat de content steeds minder onderscheidend is. Men denkt jongeren vast te houden door social media content aan te bieden op lineaire tv. De YouTube top 5 van RTL Boulevard is hier het beste voorbeeld van. De doelgroep die juist steeds minder tv kijkt heeft dit al gezien en komt niet terug hiermee. De doelgroep die nog wél kijkt, geeft er geen drol om en haakt af.
  Kijk eens naar de inhoud van Editie NL – RTL boulevard en late night wat steeds saaier van inhoud wordt en bovendien alleen maar dezelfde (eenzijdige) meningen verkondigd waar simpelweg de helft van Nederland die mening niet deelt. Die kijkers jaag je daarmee ook weg. Kortom zorg voor meer inhoud en pluriformiteit, het is onzin dat de kijker dit niet wenst of er te dom voor is.
  En uiteraard heeft RTL daarnaast ook last van Netflix en YouTube, dat zal ik niet ontkennen. Vind jezelf opnieuw uit RTL, succes!

 20. Nick

  Er zijn bij RTL (4) ook totaal geen leuke series of feel food tv te zien… zoals dat jaren geleden wel het geval was. Ik, (30) de doelgroep van o.a. RTL zit te wachten op series als Kees&Co, Sam Sam, Mijn dochter en ik, Vrienden voor het leven en Het zonnetje in huis. Of een nieuwe versie van vrouwen vleugel. En shows als; Vergeet je tandenborstel niet.

 21. Bertje

  RTL5 en 7 kunnen samengevoegd worden tot een nieuwe RTL5 met 24 uurs programmering. Schrap RTL Crime en RTL Lounge en plaats de beste programma,s van deze niet bekeken themazenders op de bijpassende kanalen. RTL Crime series op RTL5/7 en RTL Lounge series op RTL4 en RTL8. RTLZ kan op kanaal 7 worden gezet, zodat deze plek niet overgenomen wordt door een andere mediagroep. Alle business gerelateerde programma’s van RTL7 kunnen naar RTLZ. Die passen niet op het nieuwe RTL5. RTL zal moeten vlammen om Talpa van zich af te houden.

 22. Woodstock

  RTL was plots zin succesvolle crimeavond op maandag kwijt.

  En kijk eens naar de weekenden. Zelden nieuwe programma’s. Op vrijdag de Voice, of Bij de kids of HGTal jaren

  Zaterdag en altijd flauwe familieshows zoals Hou van Holland en dat al jaren

  En zondagen al lang de weg kwijt.

  Misschien eens tijd om niet alle programma’s te geven aan de gezichten als Linda, Chantal, Gordon en Wendy. Maar eens investeren in nieuw talent inplaats van talenten bij anderen weg te kapen.

  Ieder grpot programma gaat naar een grote ster terwijl je zoveel talenten hebt, maar die verschuift naar RTL5

 23. Jeroen

  RTL4; voor het hele gezin (nieuws, shows, series, infotainment, hulpprogramma’s)
  RTL5; voor de jongeren (overdag Telekids, tekenfilms/ eind middag en avond programma’s die de jongeren aanspreken zoals Concentrate)
  RTL 7; nieuws en sport
  RTL 8: gouwe ouwe series en shows > maak er RTL Classis van of RTL Gold

  Er zijn in het verleden zoveel mooie, leuke shows gemaakt. Laat ons er weer van genieten

 24. Jeroen

  In België en Engeland zijn leuke shows te zien. Vernieuwen bij RTL.

  En ook minder dezelfde gezichten. Wat enorm jammer dat Irene, Nance en anderen geen kansen kregen. Neem Nance, Tooske en nog een paar anderen terug en minder Gordon, Martijn, Wendy, Chantal, Ruben…. Geef Carlo meer te doen.

  Er zijn ook shows uit het verleden die best weer/nog zouden kunnen, al dan niet met nieuwe presentatoren; Surpriseshow, Tandenbortselshow, Dancing with the Stars, een muziekprogramma als Het gevoel van/ De Notenclub/ Het Swingpaleis, A Star is Born/ Op zoek naar…, Fort Boyard

 25. Jeroen

  RTL Boulevard is te druk en te veel van alles…Ik mis het shownieuws.
  Albert Verlinde is niet op zijn plek bij RTL Live. Zet daar Nance neer. Duopresentatie zou ook goed zijn. Geef Albert iets anders, gericht op shownieuws of een musicalprogramma.

 26. Anonymous

  Jeroen, je bent achterlijk, of je loopt achter, of allebei.

 27. Ellemijn

  Wannneer stoppen ze eens met dat afschuwelijke Editie NL. Dat is toch echt niet meer van deze tijd. Dat stomme gelach in die studio kattenfilmpjes en flauwe kul onderzoekjes. Je kan van 6 tot half zeven een veel spannender programma maken op RTL 4. Tijd voor een frisse wind

 28. Jeroen

  @anonymous: Prima als je het niet eens bent en een andere mening hebt, maar de wijze van communiceren laat te wensen over. Zegt meer iets over jou, dan over mij

 29. Anonymous

  Jeroen, aidslijer.

 30. Jeroen

  Tiefesbaggermegaul. Aids in je zaadballen, loser! VInger je moeder, aarslijer!

 31. Anonymous

  Ga zo door, dan sta ik binnenkort voor je deur.

 32. Robert

  Dat bericht klopt totaal niet, kijk maar bij het gemiddelde op kijkonderzoek.nl daar is en blijft RTL heel hoog

 33. RONAN

  Er komt vanzelf wat anders als RTL een pulpzender blijft !!!!!

 34. Joost

  Bertje Wat is het toch dat jij altijd maar zenders wil samenvoegen? Zo werkt het helemaal niet. Je kunt die alle content van de ene zender op de andere bijvoegen. Dan dalen de advertentie inkomsten en blijft er aan het einde het zelfde over voor programma’s. Er veranderd dus niets.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.