Staatssecretaris Martijn van Dam wordt NPO-bestuurder

Foto: SBSStaatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken, die in 2012 het lijsttrekkersschap van de PvdA aan zijn neus voorbij zag gaan na een volstrekt mislukt optreden in De Wereld Draait Door, wordt NPO-bestuurder. Dat heeft de omroep laten weten. Van Dam treedt per 1 september toe tot de driekoppige Raad van Bestuur. Als er op die zomerdag nog geen nieuw kabinet is, neemt minister Henk Kamp de taken van Van Dam in het kabinet over, meldt zijn woordvoerder aan de media.

Bruno Bruins, voorzitter van de raad van toezicht van de NPO, is blij met Van Dam. “Met de komst van Martijn van Dam vullen de bestuurders elkaar perfect aan met hun capaciteiten. We hebben voor Martijn van Dam gekozen om zijn kennis, ervaring en affiniteit met zowel de innovatieve kant van het profiel media als met de bestuurlijke kant.”

Met Shula Rijxman als voorzitter hebben we een ervaren strategische bestuurder met kennis van content. Jaap Kooij heeft ruime omroepervaring en een sterke achtergrond in financiën en bedrijfsvoering. Ik heb er veel vertrouwen in dat de NPO met deze Raad van Bestuur een mooie toekomst tegemoet gaat”, aldus Bruno Bruins.

In een reactie op zijn benoeming zegt Martijn van Dam: “De publieke omroep laat elke dag heel veel Nederlanders genieten van mooie radio en televisie door programma’s te maken die mensen verbinden, die mensen informeren over wat er gebeurt en die een podium bieden voor maatschappelijke discussies op diverse platforms.”

Ik vind het dan ook een voorrecht om voor de NPO te gaan werken. Vanuit mijn passie voor innovatie en technologie en mijn overtuiging van het belang van een sterke publieke omroep, zal ik gaan bijdragen aan een moderne media-organisatie die nieuwe technologie benut om kijkers en luisteraars op alle platforms zo goed mogelijk te bedienen.

NPO-voorzitter Shula Rijxman is verheugd met de komst van Martijn van Dam naar de NPO. “De keuze voor Martijn van Dam past precies bij de toekomst die ik voor de publieke omroep voor ogen heb. We moeten als NPO de volgende stap zetten als modern mediabedrijf: met een sterke en brede publieke programmering, slagvaardig in een dynamisch en snel veranderend medialandschap, verbonden met de samenleving én in nauwe samenwerking met de omroepen.”

Nu de raad van bestuur van de NPO compleet is ziet de volledige samenstelling en portefeuille verdeling er als volgt uit:

Shula Rijxman (voorzitter) – portefeuille Strategie, Publiek & Marketing/Content
Jaap Kooij (lid) – portefeuille Financiën en Bedrijfsvoering
Martijn van Dam (lid) – portefeuille Mediaportfolio, Innovatie en Distributie strategie

Rechtse prominenten als Jan Roos en politici als Thierry Baudet en Martin Bosma laten weten dat de ‘baantjescarroussel’ kennelijk weer volop in bedrijf is.

Frans Weisglas, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, vindt het bizar. “Dat kan echt niet, nu hij deze functie heeft aangenomen, gewoon blijven zitten. Hij is mede verantwoordelijk voor kabinetsbeleid.

Foto: VARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen