Penoza en Flikken dit jaar beter te volgen voor blinden

De populaire NPO-series Penoza en Flikken Maastricht zullen vanaf komend najaar ook goed te volgen zijn voor blinde mensen. De publieke omroep tast in de buidel om deze series aan te bieden met audiodescriptie. Dat heeft de omroep laten weten. Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Eerder werden Boer Zoekt Vrouw, Tessa en de Telefilms al met audiodescriptie aangeboden.

Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn. “Met het aanbieden van audiodescriptie bij de succesvolle dramaseries Penoza en Flikken Rotterdam, draagt de NPO bij aan haar doelstelling om de programma’s toegankelijk te maken voor alle Nederlanders, ook voor blinden en slechtzienden. Het is de wens van de NPO om in de toekomst nog meer programma’s aan te bieden met audiodescriptie”, aldus Jurgen Lentz van NPO Access Services.

NPO Access Services is de afdeling die programma’s toegankelijk maakt voor iedereen; met ondertiteling, gesproken ondertiteling, gebarentolken en audiodescriptie.

Via de app Earcatch is de audiodescriptie synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze gratis app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren met de audiodescriptie. Deze wordt namelijk apart aangeboden via de hoofdtelefoon van de gebruiker.

Het vijfde en laatste seizoen van Penoza wordt vanaf 27 augustus uitgezonden op NPO 3 en het tweede seizoen van Flikken Rotterdam is vanaf 15 september te zien op NPO 1.

Foto: KRO-NCRV, Pief Weyman

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen