NRC-lezer boos over Almere-bashen in krant

Het continue Almere-bashen in de media, zoals afgelopen weekend in de NRC-column van Youp van ’t Hek, moet eens afgelopen zijn. Dat betoogt Almeerder Renée van Nus in een opiniestuk in de NRC. Van ’t Hek schreef over het nieuwe bungalowpark dat in Zeeland wordt opgespoten. “Ik dacht onmiddellijk aan IJburg en Almere. Op die tekeningen ziet het er gezellig groen begroeid uit, maar voor het werkelijk bewoonbaar is en de bomen bomen zijn hebben we het over 2030.

Heel flauw, vindt Van Nus. “De columnist sluit zich hiermee aan bij het legioen critici dat de eigen vooroordelen over de stad aan het IJmeer hartstochtelijk koestert én uitbazuint. Ik woon er al bijna tien jaar en ik weet dat die hele vooringenomenheid totale flauwekul is.

Amsterdammers en Van ’t Hek voorop maken er volgens hem een sport van om Almere te bespotten. “Volgens Van ‘t Hek is het hier zo kaal als in het Amsterdamse IJburg of in iedere andere bouwplaats. Onzin. Vanuit mijn huis kan ik tien kilometer door het bos wandelen. In mijn achtertuin staan dertig meter hoge bomen!

Van Nus ziet bij zijn woning reeën en vossen en een koekkoek. “We wonen niet – zoals mijn schoonzus uit Maastricht meende – in een kale polder waar het altijd waait, maar beschut in het groen.”

Nee, in Amsterdam is het lekker wonen, briest Van Nus. “Voor het geld waarmee ik mij in Amsterdam tevreden moet stellen met een verbouwde zolder, in Almere niets minder dan een villa op een riante kavel kan kopen.”

Zonder pissende toeristen voor de deur, dag en nacht herrie en een centrum waar ik zelfs op de fiets nauwelijks doorheen kom. Mijn auto hoef ik niet op een ver weg gelegen parkeerterrein te stallen met alle ongemakken van dien maar gewoon op eigen terrein en voor de eigen voordeur.”

Het hele betoog van Van Nus kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: VARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen