‘NPO-job Martijn van Dam onhandig in Baudet-tijdperk’

Tom-Jan Meeus, politiek columnist van NRC Handelsblad, vindt het ongelooflijk onhandig dat de NPO uitgerekend een PvdA-prominent heeft aangetrokken om de raad van bestuur compleet te maken. Dat schrijft hij vandaag in de krant. Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, vormt per september samen met Shula Rijxman en Jaap Kooij de driekoppige NPO-directie. Al jaren vecht de NPO tegen zijn linkse imago en dit helpt naar niet bepaald bij, stelt Meeus.

Meeus wijst op het stokpaardje van Thierry Baudet: ‘het partijkartel’. “De theorie dat partijen opvattingen en banen verdelen om zichzelf in stand te houden. Een beschuldiging die Baudet graag als feit presenteert.”

De benoemingen van Van Dam bij de NPO ziet Baudet als voorbeeld. Hij is het met Baudet eens dat het een onhandige keuze is van de NPO. “De publieke omroep is al jaren hypergevoelig voor kritiek als zou men te links zijn“, zegt hij. “Juist de publieke omroep heeft dus belang bij apolitieke bestuurders: even geen PvdA’er, zou je zeggen.

Baudets partijkartel is volgens Meeus ‘een zeer potent thema’. “Politici, partijen en instellingen kunnen zich geen overbodige of kortzichtige politieke benoemingen meer permitteren – zoals die van Van Dam in Hilversum. Elke verkeerde indruk is er één te veel“, besluit hij op de NRC-site.

Lees ook: ‘Martijn van Dam als NPO-bestuurder enorme miskleun’ (woensdag)

Foto: Rijksoverheid.nl

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen