Nieuwsuur-baas vindt half miljoen kijkers geen vetpot

Nieuwsuur-baas Joost Oranje maakt zich zorgen over de versnippering in de media. Dat zegt hij in een interview met Het Parool. In deze tijden van sociale media haalt de consument het nieuws uit veel verschillende bronnen. “Ik maak me wel zorgen over de versnippering in de media. Het is prima dat Nieuwsuur elke avond een half miljoen kijkers haalt, maar veel mensen kijken ook niet en baseren zich op niet-gecheckte berichtgeving waar de nuance nog wel eens verloren wil gaan.

Er is werk aan de winkel voor kwaliteitsmedia, aldus Oranje. Al gelooft hij niet in het plan van journalist Rob Wijnberg dat de media moeten stoppen met het volgen van de nieuwsstroom om zich alleen nog met onderzoeksjournalistiek bezig te houden. “Dat is sympathiek en prachtig, maar zo werkt het natuurlijk niet.

Oranje vindt onderzoeksjournalistiek ongelooflijk belangrijk, maar het verslaan van actuele gebeurtenissen ook. “Als vandaag de strafeis wordt uitgesproken in de Boutersezaak, verwachten kijkers dat we daar vanavond iets mee doen. Dan kan ik niet zeggen: de hele redactie is bezig met onderzoeksjournalistiek, zoekt u het zelf maar uit.

Sterker nog, dat zou heel onverantwoordelijk zijn, dan gaan mensen doen wat je júíst niet wil: hun mening vormen op basis van sociale media en vluchtige niet-gecheckte berichtgeving.

Een groot interview met Joost Oranje, die nu bijna vijf jaar hoofdredacteur van Nieuwsuur is, kunt u lezen in Het Parool (via Blendle).

Foto: NPO Radio 1, KRO-NCRV De Ochtend

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen