‘Mannelijke talkshowgasten krijgen meer geld van NPO’

Als de NPO het daadwerkelijk van belang vindt dat er meer vrouwen aanschuiven aan talkshowtafels, dan moeten ze eerst iets doen aan het beloningsbeleid. Dat vindt de rechtse opiniemaker Ebru Umar, vertelt ze in haar column in de Metro. Meer vrouwen aan tafel is een speerpunt van onder meer NPO-baas Shula Rijxman en van talkshowhost Eva Jinek. Umar vindt het ongeloofwaardig, omdat vrouwelijke talkshowgasten volgens haar niet gelijkwaardig worden behandeld door de NPO.

Umar vindt het belachelijk dat Peter R. de Vries naar verluidt 2.500 euro krijgt en zij nog niet eens de 1.000 euro haalt. “De laatste keer dat ik gevraagd werd, was najaar 2016. De redactie van Pauw bood 500 euro – ik hing op.”

Pauw deed nog een laatste poging. “Eindredacteur Herman Meijer belde met het laatste bod: 750 euro. Mooi bedrag hoor, maar zolang redacties aan mannen (Peter R. de Vries) wél duizendjes uitdelen en aan vrouwen (mij) niet, kom ik niet.”

Het is belachelijk, vindt Umar. “Iets met…seksisme. Discriminatie. Al die social mediashit de dag erna voor 750 euro? Nee.”

Zelfs bij de rechtse omroep WNL is Umar niet te zien. “En dan was er nog de eindredacteur van WNL (Sabine Baak), die mededeelde: ‘jij zit niet in mijn comfortzone, je moet je eerst bewijzen. Bovendien ben je geen generalist, ‘dus’ geen opiniemaker’. Ik hing wederom op.”

Shula Rijxman en haar Publieke Omroep vergeten dat niet de presentatoren, maar de gasten het programma maken. Samen met de redactie. Maar het geld gaat naar de presentator – fout systeem Shula. Denk daar nog maar ‘ns over na.”

Ebru was afgelopen seizoen wel regelmatig te zien in het programma @Z van Paul van Liempt op RTL Z. Die talkshow bestaat nu niet meer.

Foto: RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen