Jean-Pierre Geelen wantrouwt kijkcijfers Utopia

Jean-Pierre Geelen, tv-kenner van de Volkskrant, vraagt zich af of de kijkcijfers van Stichting KijkOnderzoek wel kloppen. Zo vindt hij het lastig te geloven dat er zo’n 500.000 mensen naar Utopia zouden kijken. Dat schrijft hij in de krant. Geelen kent naar eigen zeggen níemand die naar Utopia kijkt. Toch haalde Utopia vorige week met 554.000 kijkers zijn hoogste top-15-notering ‘in de drie jaar dat deze oeverloze John de Mol-show in een bouwkeet op een drassig terrein nu al duurt’. “Zou het echt?

De cijfers van Stichting KijkOnderzoek zijn gebaseerd op dagelijks onderzoek onder zo’n 2.750 personen. De kijkmeter legt vast wat er in het tv-toestel gebeurt, maar kan niet ‘zien’ wat zich in de kamer afspeelt en wie er naar de televisie kijken, legt SKO uit op zijn site.

Geelen: “Tegelijk illustreert dit een zwakte van het onderzoek: sommige mensen hebben televisie als behang.

De ruwe kijkdata van tv-aanbieders als KPN en Ziggo zou uitkomst bieden, maar zij mogen die uit privacy-overwegingen nog niet verstrekken. En ook zij dekken niet de hele markt. “Kortom: totaal inzicht zullen we nooit krijgen.

Tot er ooit wél een betrouwbare meting is, moeten tv-makers zich volgens Geelen niet zo veel aantrekken van kijkcijfers. Volgens hem wordt er in Hilversum een ‘idioot belang’ gehecht aan deze cijfers.

Het Volkskrant-artikel ‘Waarom hecht Hilversum zo veel belang aan kijkcijfers?’ kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Foto: VARA

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen