Hoofdredacteuren BNR en WNL ruziën op de radio

BNR-baas Sjors Fröhlich en WNL-baas Bert Huisjes hebben vrijdag flink met elkaar lopen ruziën in het Mediaforum op NPO Radio 1. De BNR-baas beschuldigde de WNL-baas van jatwerk. Dat was te horen op de publieke radiozender. BNR zendt sinds twee seizoenen het succesvolle programma Boekestijn en De Wijk uit, waarin Arend-Jan Boekestijn en Rob de Wijk de stand van zaken in de wereld bespreken. Vanaf vanavond gaat WNL precies hetzelfde doen op televisie.

Huisjes vindt het prima verdedigbaar. “Het is nou eenmaal concurrentie. Sjors, jij hebt een kleine zender en hebt een hartstikke goed thema aangeboord, maar dit verdient een groter publiek. Wij brengen het gewoon naar NPO 2 en maken er een prachtige tv-serie van en die is zaterdag na Nieuwsuur te zien.”

Onaanvaardbaar, vindt Sjors Fröhlich het. “Bert is een goede gast, maar in alle ernst: toen ik hoorde dat er een tv-versie kwam van Boekestijn en de Wijk, dacht ik: oké, kan, leuk, maar ik had dan verwacht dat Bert me even zou bellen en we iets samen zouden doen. Het gebeurde niet.”

Fröhlich wist niets van de plannen van WNL. “Rob en Arend-Jan zijn natuurlijk geen presentatoren in dienst van BNR, dus ik heb hen niet aan een touwtje. Dat hoeft ook niet. Ik ving het op in de media. Ik zou hebben gebeld, maar dat terzijde. Bij toeval zag ik toen dat er ook een radio-uitzending van Boekestijn en De Wijk zou komen op NPO Radio 1. Toen dacht ik: wat krijgen we nu? Dat doe je gewoon niet. Dat vind ik echt niet oké.”

Wij maken het programma al twee seizoenen. Bij de tv-versie dacht ik: succes ermee, maar bij de radioversie dacht ik: beste Bert, je hebt hier een vloer op Radio 1 waar honderden mensen werken, is dit dan het toppunt van creativiteit dat je een programma letterlijk kopieert? Ik heb het gehoord en het is exact hetzelfde programma. Als ik in jouw schoenen zou staan, zou ik er niet heel trots op zijn.”

Huisjes vindt Fröhlich een zeiksnor. “Wat kleinzerig. Hij werkt voor een zakenzender en dan zou je denken: hij vindt concurrentie goed en dan vind je dat de beste mag winnen. We hebben het doel om de publieke omroep pluriform te laten klinken. Zij kwamen naar ons toe met een tv-voorstel.”

Hij ziet het niet als jatwerk. “Dit is inspiratie opdoen bij BNR.”

Fröhlich: “Dit kan zo de Tweede Kamer in, wat een gelul zeg.”

Huisjes: “Ik hoef Sjors toch niet bellen als we een tv-programma gaan maken?

Fröhlich: “Wij kunnen niet de bedragen betalen die jullie kunnen betalen. Ik word er af en toe een beetje gek van dat er vanuit de NPO een greep wordt gedaan in de kas om mensen weg te trekken bij BNR. Binnenkort komt een van onze grote talenten op jullie zender zitten en daar baal ik enorm van. Ik kan daar nog niets over zeggen, maar het punt wat ik wil maken: NPO Radio 1 komt met publiek geld langs en daar kunnen wij niet tegenop.”

Huisjes: “Ik ben helemaal verbaasd gewoon. Sjors was vroeger zo’n grote journalist en dan ben je nu zo’n kleine Calimero geworden. Dat is toch jammer.”

Het fragment kunt u zien op de website van Radio 1.

Foto: NPO Radio 1

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen