Hans Beerekamp voorstander van hoofddoek bij NOS

Hans Beerekamp, tv-recensent van het NRC Handelsblad, is vóór een nieuwslezeres met hoofddoek in het NOS Journaal. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant. Sinds de column van AD-moslima Hanina Ajarai over of het niet tijd is voor een gesluierde nieuwslezeres, worden prominenten her en der gevraagd naar hun opvatting hierover. Noraly Beyer liet onlangs weten géén voorstander te zijn, maar Beerekamp vindt een hoofddoekje in het Journaal wél een goed idee.

Doen, zegt Beerekamp. “Dat lijkt mij heel goed voor de identificatie van mensen die zich buitengesloten voelen. Bovendien is het een deel van de identiteit van Nederland. Een dergelijk besluit moet wel intern worden gedragen. Als een nieuwslezeres met hoofddoek voor tweespalt zorgt binnen je nieuwsorganisatie, dan moet dat eerst worden opgelost.”

Als tv-kenner weet hij dat onze tv niet heel representatief is. “Televisie is nog steeds een wittemannenbolwerk. De publieke omroep voert nu wel een beleid om meer etnische diversiteit in beeld te krijgen. Dat lukt overigens beter dan diversiteit op het gebied van gender.”

Het zal wel voor controverse zorgen, verwacht Beerekamp. “Ik denk wel dat een nieuwslezeres met hoofddoek veel stof zal doen opwaaien. In de afgelopen jaren is het misverstand ontstaan dat de Nederlandse identiteit wit is.”

Als je in Steenwijk woont of in Schin op Geul, dan kan ik me voorstellen dat je niet beter weet, omdat je geen mensen met een andere etnische herkomst tegenkomt in je directe omgeving. Dus ik begrijp heel goed dat het zo rammelt en er veel weerstand is, maar het is allemaal onzin.”

Op een gegeven moment moeten we inzien dat de Nederlandse samenleving pluriform is. Dat we in het Westen toegaan naar een wereld waartoe iedereen tot een vuilnisbakkenras hoort“, besluit hij in de krant (via Blendle).

Foto: KRO-NCRV

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen