Eva Jinek beledigt Spaans cultureel erfgoed

Eva Jinek, dé ster van de Nederlandse late-night-televisie, heeft dinsdagavond in haar talkshow Jinek een Spaans cultureel erfgoed beledigd. Ze noemde het stierenvechten een ‘achterlijke traditie’. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. De discussie over het stierenvechten in Spanje – het verdeelt zelfs het Spaanse koningshuis – lijkt een beetje op onze discussie over Zwarte Piet. Jinek trekt in elk geval partij voor de mensen die tégen het stierenvechten in de straten van Spanje zijn.

Jinek heeft een heel sterke mening over dit onderwerp. “Ik kan er niet naar kijken. Ik vind dat het moet stoppen. Ik begrijp tradities en begrijp ook het leed als je afscheid moet nemen van de tradities. Alsof je zegt: ‘Mijn hele voorgeschiedenis doet er niet meer toe.’ Dat sentiment begrijp ik.”

Halsstarrig vasthouden aan tradities is lomp, vindt Jinek. “Ik denk dat een van de grote voordelen van de mensheid voortschrijdend inzicht is en dat je afscheid neemt van tradities die achterlijk zijn.”

Ze vindt dat de dieren beschermd moeten worden. “Ik vind dat je als sterker wezen op aarde je barmhartigheid moet laten zien door dat wat minder sterk is dan jouzelf goed te behandelen.”

Daar liet ze het bij. “Genoeg zendtijd voor mijzelf en mijn opvattingen.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen