Ergernis over ‘mannenstem’ Annechien Steenhuizen

Geplaatst op Fri 14 Jul 2017 om 13:31

VPRO-lezers ergeren zich aan de stem van Annechien Steenhuizen. Ze heeft op Matthijs van Nieuwkerk en Eva Jinek na de irritantste stem van tv-land. Dat blijkt uit een enquête onder honderden VPRO-lezers. De positie van Steenhuizen is opmerkelijk, omdat ze tegelijkertijd op één staat in het lijstje van presentatoren die volgens de respondenten het mooiste Nederlands spreken. Een criticus vindt haar stem ‘niet om aan te horen met die rochelende r en lage mannenstem’.

Een ander spreekt juist van een ‘prettige stem en dito uitspraak’. “Over smaak valt niet te twisten“, zegt Journaal-hoofdredacteur Marcel Gelauff in de televisiegids. “Ik denk dat Annechien buitengewoon helder en krachtig is en een heel eigen karakter heeft. Er zijn mensen die dat onprettig vinden.”

Gelauff heeft geen spijt van de aanstelling van Steenhuizen, ondanks haar rochelende r en lage mannenstem. “We hebben met Annechien bewust een uitgesproken keuze gemaakt en daar ben ik nog steeds heel blij mee.”

Van Nieuwkerks stem wordt irritant bevonden vanwege de snelheid waarmee hij praat en Jinek staat op twee vanwege haar internationale accent.

In het geval van Jinek gaat het volgens taaldeskundige Dick Smakman om pure jaloezie: “Als ik Eva Jinek zie, dan denk ik: goh wat ben jij mooi, succesvol, goed te verstaan en internationaal. Een echte wereldbewoner, die ook nog eens vloeiend Engels spreekt. Die zelfverzekerdheid steekt, en zo wordt de uitspraak in de oren van mensen erger.

Meer over het VPRO-onderzoek kunt u lezen op de VPRO-site.

Foto: NOS
29 Reacties op “Ergernis over ‘mannenstem’ Annechien Steenhuizen”


 1. Bernstein

  Niet te geloven, waar gaat dit over, het is gewoon een machtig wijf.

 2. Jubbetje

  Nee geen mannen stem, eerder een zwoele stem en prettig om te horen.
  Wel vind ik dat de lagere stemmen vaak wat moeilijker te verstaan zijn.
  Inderdaad Eva Jinek versta ik wat beter, maar dat zal wel komen naarmate je
  ouder wordt.

 3. Como

  “Van Nieuwkerks stem wordt irritant bevonden vanwege de snelheid waarmee hij praat”. Dit is net zo dom als “Ik vind jouw Porsche een lelijk ding, want je rijdt vaak door rood”.

 4. Nelly

  Eerst de hakken en nu de stem.
  Echt komkommertijd.

  Volgende week de vrouwen zonder taille:

 5. P

  Misschien kan ze bij de radio gaan werken..

 6. Tim

  De irritanrste stem is toch met afstand dat weer vrouwtje van rtl die door haar neus praat of gaat dit alleen om npo.

 7. piet snot

  Zet je toch het geluid uit en kijk met txt pagina 888….

 8. anonymous

  NOS kan best even de bas dichtdraaien bij het geluid.

 9. Chris

  Prima stem. Hoorde toevallig deze week (samen met zoon en vrouw) wel dat ze waarschijnlijk een klein koutje heeft. Kan iedereen overkomen.

 10. Willem

  Wat is het leven toch zwaar als dit je belangrijkste bijzaak in je leven is.

 11. Huib

  Annechien Steenhuizen doet het fantastisch!

 12. B

  VPRO…dat zegt genoeg toch.

 13. Walter

  Rivkah van Studio Sport heeft een rotstem!

 14. Macaber

  Iedereen die praat met zo’n aanstellerige Gooise/Amerikaanse r is irritant. Je hoort het steeds meer. Vooral vrouwen in het westen nemen dit massaal van elkaar over. Lekkerrr overrrwerrrken bij warrrm weerrr.

 15. Mieke

  Anegien prachtige stem die aanstellerige types van de commerciële die zijn iritand en jinek vind zichzelf zoooo geweldig echt te schreeuwerig

 16. GJ

  Lekkere zwoele stem van Annechien, die boeit!! Bovendien is zij een persoonlijkheid.
  Dat kun je niet zeggen van de stem van Merel Westrik (RTL nieuws). Merel is helaas vaak niet te verstaan. Spraaklessen hebben haar onvoldoende geholpen. Maar ze ziet er wel goed uit. En het plaatje komt wel goed over.

 17. Kaaskijker

  Dit meen je niet. Annechien heeft een hele sexy stem die juist prettig luistert. En duidelijk verstaanbaar. Marianne Zwagerman, die spreekt lelijk Nederlands.

 18. Recht zo die gaat.

  Is meer een monotone stem zonder enige diepgang zeer vlak en alsof ze op een druilige dag een begrafenispreek houdt voor iemand die overleden is waaraan ze een grote hekel had maar dat niet mag zeggen. Geldt overigens ook voor andere NOS nieuwslezers.

 19. Don

  Irritant mens ja!

 20. Annoniemus

  Ze heeft idd een nare monotone echoput-stem !!

 21. Rody

  Wtf…. Echt…. Doe wat met je leven.

 22. Jantien

  Met ouwehoeren kan je veel geld verdienen.

 23. Balou

  Robotiseren? Met mogelijkheid je eigen stem te kiezen.

  Wat een gezeur om niks!

 24. noman

  annechien heeft een prima stem, JINEK’s stem is irritant vanwege de overdreven Amerikaanse uitspraak bij maakt niet uit wat voor engels/amerikaans woord ook

 25. Wolf

  Ik heb haar/hem nooit gehoord en ik ken hem / haar niet maar het zal wel weer een linkse omgebouwde vent zijn met een zware vara stem.

 26. Wolf

  Of willen ze haar/hem vervangen misschien voor een kop vodden ding?

 27. Ab

  De leden van de VPRO hebben geen stem meer, je hoort niets meer van deze mensen. Waar zijn ze gebleven?

 28. Mr. Theo

  Op zich een heel aantrekkelijke vrouw maar inderdaad met wat mannelijke trekjes. Zou haar om die reden niet graag tegenkomen in een donker steegje.

 29. Momo

  Liever een “rochelende r” dan die verschrikkelijke “lollende r” die je steeds vaker hoort.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.