Cees Grimbergen vindt NOS niet kritisch genoeg

MAX-presentator Cees Grimbergen vindt de NOS vaak niet kritisch genoeg. Dat zegt hij in gesprek met het AD. Zijn MAX-show Hollandse Zaken had vorige week een item over werkloosheid. Volgens het CBS hebben momenteel 456.000 mensen geen betaalde baan terwijl ze daar wél naar zoeken, maar Grimbergen maakte daar gehakt van. “We durfden te stellen dat je bij de laatste werkloosheidscijfers van 456.000 personen wellicht een miljoen moet optellen om aan het werkelijke cijfer te komen.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van CBS, stuurde nota bene zelf de tweet dat we 700.000 mensen bij die 456.000 kunnen optellen, aldus Grimbergen. “Kijk om je heen, er zijn veel mensen die het goed gaat, maar veel mensen hebben het nog zwaar.

Het CBS was niet blij met Hollandse Zaken, aldus Grimbergen. “Ik werd een uur geleden gebeld door de afdeling communicatie van het CBS. Die probeerde onze cijfers over die werkloosheid een draai te geven. Dan zegt het hoofd communicatie van CBS: hebben jullie wel zorgvuldig gewerkt bij MAX? En ze zeiden ook: die tweet van Van Mulligen was niet zo handig. Ze vinden de waarheid ‘niet zo handig’. Je moet je afvragen of het CBS wel de goede technieken toepast.”

Zo’n kritische benadering mis je vaak bij andere media, aldus Grimbergen. “Dat spanningsveld om instituten in de gaten te houden is dus erg nodig. Ik vind dat de NOS vaak halleluja roept en precies communiceert wat aan persberichten is uitgeschreven.”

Je merkt dat programma’s als Brandpunt, Argos en Hollandse Zaken te weinig mankracht hebben om het te winnen, maar je moet gewoon volhouden. Geen gelul.”

Het AD-interview met Cees Grimbergen kunt u lezen via Blendle.

Foto: MAX/Mike Roelofs

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen