Braboneger: ‘Niet politiek correct genoeg voor DWDD’

Geplaatst op Sun 16 Jul 2017 om 10:30

Steven van Brunswijk, bekend als de Braboneger van Avrotros, denkt dat zijn tegengeluid in het racismedebat niet graag gehoord wordt door talkshows. Dat zegt de cabaretier in een interview met De Telegraaf. De Braboneger wordt nooit gevraagd voor talkshowoptredens. “Ik zeg wat ik wil en dat is in de tv-wereld kennelijk niet altijd even politiek correct“, zegt hij. “Ik heb nogal snel de neiging om te zeggen: ’Gast, doede gij ’s effe normaal’. Dat wordt niet altijd op prijs gesteld.

Ze nodigen liever Quinsy Gario en Sylvana Simons uit, stelt De Telegraaf. De Braboneger daarop: “Begrijpelijk, want wat zij zeggen, past beter bij programma’s als De wereld draait door. Als ik daar zit, zeg ik: maakt niet uit waar je vandaan komt en welk kleurtje je hebt, voor iedereen geldt ’niet lullen maar poetsen’.”

Hij wordt moe van het racismegezever. “Als je niks anders kunt dan zeiken over hoe slecht je ’t hebt en hoe je wordt gediscrimineerd, dan moet ge aan ’t werk gaan en oe bakkus houwe. Quinsy Gario en Sylvana Simons brengen het wat netter, ze zijn politiek correcter.

Zijn bewondering voor Simons is een tijd geleden omgeslagen in afkeer. Op de vraag wanneer dat gebeurde, antwoordt hij: “Toen ze zei: ’Als je op Google het woord hand intikt, zie je alleen maar blanke handen’.”

Hij heeft haar nog wel eens gezien. “Ik ben laatst Sylvana tegengekomen. Ik zocht de verbinding. ’Misschien moeten wij eens kletsen’, zei ik tegen haar. ’Goed idee, ik bel je volgende week’, antwoordde ze. Nooit meer iets gehoord.

Foto: Avrotros, Olivier Thijssen
37 Reacties op “Braboneger: ‘Niet politiek correct genoeg voor DWDD’”


 1. Meneer Kaktus

  Respect voor deze neger!

 2. magere marc

  Topper.

 3. Henk II

  Ach,de VARA kwijnt weg.Trek je er maar niks van aan Steven.Het zijn van die fascistiche Hamburg terroristen en groenlinkse airbnb racisten,daar wil je toch niet bij horen? Daar wordt op neer gekeken door het gansche Volk.

 4. X

  Klopt Steven, de ‘witte’ WC eenden horen alleen hun eigen prietpraat leugens en NEP nieuws.

 5. Herman

  ‘Gast, doede gij ’s effe normaal’ en ‘ge moet aan ’t werk gaan en oe bakkus houwe’ zijn dan ook niet argumenten die een gesprek naar een hoger niveau tillen. Dat begrijpt Van Brunswijk nog niet. Wat hij al wel begrijpt, is een ander de schuld geven van je eigen falen.

 6. mattie

  Excuusblanke…..

 7. Hooftstraat

  Ik zie Quinsy Gario nooit talkshows, toen hij wel verscheen kwam door een rechtszaak die hij aanspande tegen de gemeente Amsterdam en bezwaar heeft gemaakt tegen de racistisch karikatuur uit 1850 genaamd Zwart Piet. Grande dame Sylvana Simons ging de politiek in, als weldenkend, beschaafd en begaafd politica word je aan de talkshows tafels gevraagd om kritisch vragen te beantwoorden, godzijdank hebben we in dit prachtig land ruimte voor… Als analfabeet, ordinaire, schreeuwerig, ongemanierd YouTuber is er geen plaats voor in onze beschaafd publiek omroep. Deze meneer krijg zijn poosje aandacht bij de Telegraaf, Geenstijl en dat is prima en hij mag natuurlijk zijn mening uiten, graag zelfs.

 8. Anabelle Strijker

  Ik vindt hem grappig en goed aangepast.

 9. Otto Groeneveld

  De gutmensch is al een lachertje geworden in heel Nederland. Zelfs mensen van buitenlandse afkomst lachen hun lul uit de broek om zoveel domheid en wegkijken. Maar als straks Noord Afrika op het oprijlaantje of stoepje zit te schijten van de D66 en VVD gutmensch breekt de hel los en is opeens van alles mogelijk. Dan hoor je brilsmurf De Boer niet meer over raketwetenschappers. En die misselijke liberale gurmensch kan zijn borst nat maken want jaarlijks gaan er minimaal 2 miljoen ri hting EU. En dan mkgen de problemen opgelost gaan worden door al die stoute blanke mannen.

 10. Katya

  @Hooftstraat

  Pff, racistische karikatuur. Huilebalk! Ga dropjes eten in een hoekje.

 11. Bob

  Leuke vent!
  Snap waarom ze hem niet vragen in talkshows.
  Die gozer heeft geen problemen en talkshows zijn nu eenmaal uitgevonden om continue over problemen te zeiken en te zeveren.
  Zeker bij de linkse staatsomroep

 12. aammehoela

  Sylvana Simons en die andere gast zijn volgens mij het afgelopen seizoen niet meer aangeschoven bij DWDD en andere talk-shows. Men is moe van al dat stompzinnige gedoe over racisme. Natuurlijk, racisme is verkeerd, maar dan niet op de manier waarop deze twee gasten het brachten. Dus lang leve zwarte piet en respecteer een ieder met een andere huidskleur. Dat kan gewoon samen gaan.

 13. Von Metternich

  Mijn buurvrouw, die elke dag exact om 6u ‘s ochtends begint met het poetsen van de badkamer en die elke dinsdagavond klaverjast met haar kortkittigbekapselde vriendinnen, wordt ook nooit uitgenodigd voor talkshows. Gewoon, omdat ze niks interessants te melden heeft.

 14. Arie

  @ 12.47 nee die achterlijke Amsterdammertjes hebben veel te melden, hahahaha schei toch eens uit met die shit. Nederland wordt door dat zooitje gore wegkijkers compleet de vernieling in geholpen. Alle shit en problemen bij mensen in volksbuurten droppen. Dat is gvd de realiteit van dat tuig. En dat afschuwelijke VVD en D66 tuig lekker graaien en zich de tyfus lachen, want dat gebeurt er op dit moment en is trouwens al jaren aan de gang met hun achterlijke wegkijk-vrinden bij de media van links tot rechts. Nee die hebben veel te melden. Wie er een scheet laat in Carre, wowww geweldig toch. Denk dat Miep op de hoek meer te melden heeft dan die ziekelijke gestoorde hufters waar jij het over hebt.

 15. M

  Het zou goed zijn als we via internet zouden mogen stemmen wie er in de talkshows komen die avond.

 16. BijlmerStyle

  Ahh tatta’s hebben hun knuffelneger gevonden hoor. Eentje waarvan ze kunnen zeggen: ‘maar jij bent een goede hoor!’. Whahaha

 17. Poep

  @BijlmerStyle

  Vriend, wij hebben dezelfde kleur.

 18. Guy de Rothschild

  @ BijlmerStyle
  Eentje van wie, niet eentje waarvan. Onze Braboneger is geen voorwerp maar een mens.

 19. M

  @Guy de Rothschild Vind je tatta’s wel goed Nederlands dan?

 20. M

  Dit is trouwens geen taalsite.

 21. Guy de Rothschild

  @ M
  Heb het woord “tatta” net even opgezocht. Ik begrijp dat met name jongeren van lagere sociaal-economische status zich van dit woord bedienen. Tatta is geen vriendelijk bedoeld woord. Genoemde jongeren zijn dan ook erg boos. Boos omdat ze op school niet meekomen, boos omdat ze in maatschappelijk opzicht geen enkel aanzien genieten, niet zelden door een (lichte) verstandelijke beperking. Erkenning zoeken ze bij elkaar, onder andere door het gebruik van woorden die anderen niet begrijpen. Hun eigen taal geeft ze een gevoel van verbroedering. Het schept een wereld waarin ze er wél toe doen. Ik vind dat ontroerend en aandoenlijk. BijlmerStyle en zijn vriendjes mogen van mij dan ook woorden verzinnen tot ze erbij neervallen, ik heb daar niets op tegen.

 22. M

  Nou ik wel, bah! Laat ze gewoon goed Nederlands leren en een baan zoeken.

 23. Ano

  @Guy: Mijn kinderen zijn universitair opgeleid.
  Gebruiken dit woord ook. Straattaal is universeel en kent geen sociale klasse.

 24. Poep

  @Guy de Rothschild

  “Eentje van wie” en “eentje waarvan” zijn bij mensen beide correct. De eerste mogelijkheid geniet echter de voorkeur in geschreven taal.

 25. BijlmerStyle

  @ Rothschild: ja joh, wat jij wilt. In ieder geval eentje van jullie, omdat hij zegt wat jullie het liefste horen :)

 26. tja tja

  100% eens met je braboneger. Gelukkig hebben wij een goede Premier, Mark Rutte en meneer Asscher.

 27. S groot

  Tatta is een woord uit de surinaamse taal.

 28. Diederik Bima

  Ja net als: ‘kaulo’ Rot schild, jij fop aristo, wannabe

 29. Arie

  Waar gaat dit over. Neger, wel een neger, geen neger. Wtf dat interessert niemand iets. Het gaat over de ziekelijke gutmensch die autoritair en fascistisch bezig is op een doortrapte manier. Mensen uitspelen tegen elkaar, levensgevaarlijke ontwikkelingen. Gepleegd door media van links tot rechts als de grote 4 – VVD,D66,CDA en gelukkig bijna niet bestaand PvdA.

 30. M

  @Arie Met het verkeerde/gestrekte been uit bed gestapt?

 31. Arie

  Hahaha M, ja n beetje wel.

 32. Rooie rinus

  BijlmerStyle
  Sun 16 Jul 2017 om 22:33
  Of omdat hij zegt wat ‘jullie’ niet willen horen. Omdat het niet past in de zorgvuldig opgezette en uit de US overgewaaide ‘slachtoffercultus’.
  Braboneger hanteert bv niet de eindeloze jij bak waar mevr Simons inmiddels berucht om is. En het is niet het gewenste ‘tegengeluid’ wat vereist is aan een NPO tafel.

 33. E. Hartsma

  Ik geniet van de humor van Steven van Brunswijk.

 34. M

  De Braboneger herhaalt zich de hele tijd. In het begin wel grappig, intussen een grijsgedraaide plaat. Verzin is wat nieuws.

 35. BijlmerStyle

  En rooie rinus bevestigt het ‘maar hij is een goede’ sentiment alleen nog maar meer. Tatta’s…..blijft een apart volkje…

 36. Rooie rinus

  waar staat dat ik het er mee eens ben? Ik stel louter vast dat zijn mening niet past in een gecreerd beeld.

 37. Rooie rinus

  Overigens Bijlmerstyle, Braboneger hanteer t zelfde verdienmodel als datgene wat wel aan mag schuiven he. Pigment georienteerd zeg maar.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.