Braboneger: ‘Niet politiek correct genoeg voor DWDD’

Steven van Brunswijk, bekend als de Braboneger van Avrotros, denkt dat zijn tegengeluid in het racismedebat niet graag gehoord wordt door talkshows. Dat zegt de cabaretier in een interview met De Telegraaf. De Braboneger wordt nooit gevraagd voor talkshowoptredens. “Ik zeg wat ik wil en dat is in de tv-wereld kennelijk niet altijd even politiek correct“, zegt hij. “Ik heb nogal snel de neiging om te zeggen: ’Gast, doede gij ’s effe normaal’. Dat wordt niet altijd op prijs gesteld.

Ze nodigen liever Quinsy Gario en Sylvana Simons uit, stelt De Telegraaf. De Braboneger daarop: “Begrijpelijk, want wat zij zeggen, past beter bij programma’s als De wereld draait door. Als ik daar zit, zeg ik: maakt niet uit waar je vandaan komt en welk kleurtje je hebt, voor iedereen geldt ’niet lullen maar poetsen’.”

Hij wordt moe van het racismegezever. “Als je niks anders kunt dan zeiken over hoe slecht je ’t hebt en hoe je wordt gediscrimineerd, dan moet ge aan ’t werk gaan en oe bakkus houwe. Quinsy Gario en Sylvana Simons brengen het wat netter, ze zijn politiek correcter.

Zijn bewondering voor Simons is een tijd geleden omgeslagen in afkeer. Op de vraag wanneer dat gebeurde, antwoordt hij: “Toen ze zei: ’Als je op Google het woord hand intikt, zie je alleen maar blanke handen’.”

Hij heeft haar nog wel eens gezien. “Ik ben laatst Sylvana tegengekomen. Ik zocht de verbinding. ’Misschien moeten wij eens kletsen’, zei ik tegen haar. ’Goed idee, ik bel je volgende week’, antwoordde ze. Nooit meer iets gehoord.

Foto: Avrotros, Olivier Thijssen

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen