Blinden willen meer ‘zien’ dan alleen Flikken en Penoza

De vereniging Bartiméus Sonneheerdt, dat zich inzet voor voor blinde en slechtziende mensen, vindt het een stap in de goede richting dat de NPO de series Flikken Rotterdam en Penoza dit najaar gaat aanbieden met audiodescriptie, maar het is nog lang niet genoeg. Dat laat de organisatie weten. Waar ondertiteling voor doven en slechthorenden al meer dan twaalf jaar verplicht is, bestaat er geen wetgeving die er voor zorgt dat mensen met een visuele beperking ook televisie kunnen volgen.

Hoewel de Nederlandse omroepen al twee jaar aangeven meer audiodescriptie te willen gebruiken, zijn de beschikbare programma’s tot op heden nog op één hand te tellen. “De NPO heeft gisteren het goede nieuwe gedeeld dat Flikken Rotterdam en Penoza voorzien zullen worden van audiodescriptie. Ondanks dat dit een stap in de goede richting is, blijft het aanbod tijdelijk en zeer beperkt.

Ons land loopt ver achter op het gebied van audiodescriptie, een techniek om films en tv-programma’s toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. In het Verenigd Koninkrijk is de dienst al verplicht en Netflix biedt het in het Engels aan bij hun Original-series.

Daarom lanceert Vereniging Bartiméus Sonneheerdt vandaag de campagnevideo Ik Wil Audiodescriptie. Het filmpje laat glashelder zien dat het voor mensen met een visuele beperking bijna onmogelijk is om televisieprogramma’s te volgen. Het doel van de campagne is om minstens 40.000 handtekeningen te verzamelen voor spreektijd in de Tweede Kamer, om zo een structureel aanbod van audiodescriptie op televisie te realiseren.

Door het aanbieden van de petitie hoopt Bartiméus Sonneheerdt dat de overheid omroepen gaat verplichten twintig procent van het televisieaanbod te voorzien van audiodescriptie.

Foto: Bartiméus Sonneheerdt

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen