Abbring dacht dat Zomergasten haar wilde als redacteur

Janine Abbring dacht dat ze voor de functie van redacteur werd gevraagd toen de makers van VPRO Zomergasten haar opbelden. Dat vertelt de presentatrice en eindredactrice van Zondag Met Lubach in een interview met de Opzij. Abbring had net besloten om haar agenda in de zomer vrij te houden, maar toen belden de makers van de VPRO-talkshow. “Ja, toen belde ineens de eindredacteur van Zomergasten, dat was niet helemaal wat ik had ingecalculeerd voor mijn zomer“, zegt ze.

De presentatie van Zomergasten is een droombaan voor veel journalisten. “Het zou natuurlijk een fantastisch verhaal zijn als ik vijftien jaar geleden had bedacht dat ik ooit Zomergasten zou willen presenteren en dat dit nu gaat gebeuren, maar dat is gewoon niet het geval.”

Sterker nog: ze heeft er nooit rekening mee gehouden. “Toen ik gebeld werd door de eindredacteur, schoot als eerste door mijn hoofd: ze hebben vast een redacteur nodig. Het drong pas later tot me door dat ze mij een screentest wilden laten doen als presentator.

Eén ding is zeker: als Zomergasten-host kan ze rekenen op een berg aan kritiek. “Zomergast-presentatoren krijgen de laatste jaren ongelooflijk veel bagger over zich heen. Ik heb ook wel even getwijfeld: kan ik dit wel, waar begin ik aan?

Maar ik bedacht me ook: ik krijg vast spijt als ik het niet doe. Tot nu toe heb ik altijd vanuit die gedachte in mijn achterhoofd mijn keuzes gemaakt.”

Een groot interview met Janine Abbring, ook over haar verhuizing naar Amsterdam en haar kinderwens, kunt u lezen in de Opzij (via Blendle).

Foto: VPRO/Merlijn Doomernik

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen