Woede over azc in GTST: meer of minder Meerdijk?

De verhaallijn over vluchtelingen in Goede Tijden Slechte Tijden wekt woede op bij kijkers. Zij ergeren zich eraan dat het personage van meisjesidool Buddy Vedder wel héél fanatiek in de bres springt voor vluchtelingen. De boze reacties kwamen gisteren aan bod in RTL Boulevard. Aan de desk werd weer zeer politiek correct gereageerd. Peter R. de Vries sprong nog net niet achter de desk vandaan in een strak Arabisch shirtje, maar Bridget Maasland deed nauwelijks voor hem onder.

De presentatrice mocht reageren op reacties van kijkers als ‘Vluchtelingen-verhaallijn doet mij overwegen te stoppen met kijken naar GTST’, ‘Jeetje, wat een promotie voor asielzoekers zeg!’ en ‘Ik walg ervan dat GTST overal op in moet haken. Nu asielzoekers, pleur toch lekker op.’

Maasland, die in een dure wijk in Amsterdam woont waar geen plek is voor een azc, begrijpt niets van die kritiek: “Absoluut niet. Volgens mij is GTST juist een aangewezen plek om als afspiegeling van de samenleving te fungeren. Daar hoort dit ook bij. Waarom zou je dit onderwerp mijden?

Als Ruben Nicolai aangeeft dat politieke kwesties meestal worden vermeden in soaps, antwoordt Maasland: “Dit is toch ook een menselijke kwestie hoe je ermee omgaat? Hoe je met vluchtelingen omgaat? Hoe je met andere mensen omgaat die hier niet vandaan komen? Die vluchten? Die niet weten? Het heeft toch niet alleen een politiek aspect mag ik hopen?

Het gaat er juist om dat we moeten inzien dat het net zulke mensen zijn als jij en ik en dat we er op een normale manier mee om moeten gaan.”

Wel vindt Maasland het een beetje gek dat de GTST-vluchtelingen ineens allemaal vloeiend Nederlands spreken. “Die kritiek kan ik me wel een beetje voorstellen. Hij doet uitspraken in heel erg ABN, maar dat hij dan wel net de plank misslaat. Hij zou dan zeggen ‘het hout misslaan’. Dat is een beetje te obvious. Dat ligt er te dik bovenop en daar hadden ze rekening mee moeten houden.

De kijkcijfers van GTST zijn de laatste wat lager. Soms kijken er zelfs minder dan een miljoen mensen. Heeft dat te maken met Buddy Vedder die ‘Vluchtelingen tellen mee! Geef ze snel een azc!’ roept? “Ze denken zelf dat het er niets mee te maken heeft dat er dit soort onderwerpen worden aangesneden dat er af en toe kijkers van af gaan. Het zijn nog steeds 1,2 miljoen kijkers elke dag, dus het doet het hartstikke goed. Af en toe zien ze een soort daling en dan weer een stijgende lijn, dat hoort erbij.

Monica Geuze, een YouTube-bekendheid die ook in de Boulevard-studio zat, mocht het afmaken. Zij begrijpt ook niks van de kritiek: “Wie heeft er ooit last gehad van een asielzoeker of een vluchteling?

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen