Tijs schrikt van berichtgeving De Dagelijkse Standaard

Tijs van den Brink schrikt van de manier waarop de nieuwssite De Dagelijkse Standaard bericht over zijn nieuwe tv-programma over de islam. Dat laat de EO-ster weten bij NPO Radio 1. Voor het programma heeft Van den Brink twee dagen meegedaan met de ramadan. Slechts één keer liet hij een steek vallen, toen hij compleet onbewust een beetje soep proefde. ‘Zelfislamiserende Tijs van den Brink laat zich tijdens Ramadan corrigeren door moslimfamilie’, kopte de rechtse nieuwssite.

De Dagelijkse Standaard doelt daarmee op de volgende passage uit Van den Brinks eerdere column: “Tijdens het koken proefde ik per ongeluk met mijn vinger van het eten om de smaakverhouding te controleren. De Marokkaanse vrouw die naast me stond slaakte een ijselijke kreet: ‘Wat doe je nou?!’ Uiteindelijk moesten ze allemaal heel hard lachen. Ik deed het echt onbewust. Normaal moet je dan een dag inhalen, maar dat hoefde van deze mensen niet.

Het is een stukje waar de opiniesite zich erg aan ergert. “Van den Brink laat zich door een familie uitgebreid op de vingers tikken vanwege het ‘zondigen’ dat hij gedaan zou hebben: bij het koken van een maaltijd per ongeluk even voorgeproefd zonder dat hij dat zelf in de gaten had. Nou, nou, nou, mensen, wat een enorme ramp! Een niet-moslim heeft tijdens een vastenperiode voor wel-moslims eventjes niet gevast. Bel de shariapolitie!“, is te lezen op de website.

Van den Brink laat nu weten dat hij deze berichtgeving erg overtrokken vindt. “Website De Dagelijkse Standaard (DDS) deed er nog een schepje bovenop. Naar aanleiding van de vlog kopt DDS: ‘Zelfislamiserende Tijs van den Brink laat zich tijdens Ramadan corrigeren door moslimfamilie: ‘Je hebt gezondigd!’ Alsof m’n zeer gastvrije gastgezin me heeft gestraft met een kleine steniging nadat ik per ongeluk iets at tijdens de ramadan.

Ook op Facebook heeft Van den Brink veel boze reacties ontvangen: “Ik keek eerlijk gezegd best op van de reacties. Natuurlijk, ik weet dat alles rond de islam gevoelig ligt, maar dat twee dagen vasten al zoveel woede oproept, verbaast me.”

Iedere nuance is zoek. Ik bedoel: ik heb niet meegebeden met m’n gastgezin, ik heb niet de koran gereciteerd, ik ben alleen te gast geweest, heb waargenomen en ja, even meegevast. Om een beetje te voelen wat zij voelen.”

Kennelijk is dat zeer controversieel. Dat stemt me somber.

De EO-ster denkt te weten hoe dat komt: veel mensen vereenzelvigen de islam met de terreur. “Maar zullen we radicale moslims en gewone, vredelievende, islamitische landgenoten uit elkaar houden? Er zijn vermoedelijk een kleine miljoen moslims in ons land. Het overgrote deel wil niets liever dan gewoon leven en meedoen.

Foto: EO

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen