Sylvana Simons: ‘RTL Nieuws verspreidt fakenews’

Sylvana Simons vindt dat RTL Nieuws ‘willens en wetens’ onzin over haar verspreidt. Dat zegt de TV Makelaar-diva in een open brief op VARA-site Joop.nl. De politieke partij van Simons mag van de rechter geen Artikel 1 meer heten en beraadt zich daarom over een nieuwe naam. Volgens RTL Nieuws heeft haar PR-man gezegd dat de partij op sociale media voorlopig ‘Nieuwe naam komt eraan’ gaat heten en kopte: ‘Partij Sylvana Simons heet voorlopig: ‘Nieuwe naam komt eraan’’.

Daar klopt echter niets van, briest Simons. “Gistermiddag plaatsten jullie nieuws over de naamswijziging van Artikel 1 op basis van een telefoongesprek met mede-oprichter Ian van der Kooye. In dit gesprek vertelde van der Kooye zonder enige terughoudendheid over de procedure die we gevolgd hebben bij het kiezen van een nieuwe naam.

Artikel 1 heeft zijn laden geraadpleegd en uit meer dan 100 suggesties een shortlist van 5 namen samengesteld, die momenteel worden getoetst op haalbaarheid. “Maar goed, dat was jullie allemaal bekend. Toch vond RTL Nieuws het nodig dit ‘nieuws’ (geen nieuws is tegenwoordig ook nieuws, tenslotte) bij haar lezers onder de aandacht te brengen met de kop: ‘Partij Artikel 1 van Sylvana Simons heet voortaan ‘Nieuwe Naam Komt Eraan”. Een lollige poging tot rijm, maar compleet verzonnen. We kennen het fenomeen als fakenews.

Boulevard

Belachelijk is het, vindt Simons. “Fakenews. Je verwacht het niet van RTL Nieuws. Als de collega’s van Boulevard uit de bocht schieten met grove schendingen van de waarheid over vermeende relaties of de oorsprong van cornrows of The Natural Hair Movement, dan schudden we ons hoofd. We verwonderen ons hooguit hardop over zoveel hardnekkige onwetendheid.

Maar als het RTL Nieuws willens en wetens onzin gaat lopen verspreiden, ja dan maken we ons zorgen, beste Harm (Taselaar, hoofdredacteur, red.), journalisten, redacteuren en stagiaires van RTL Nieuws. Want, ja heus, heel veel mensen zien jullie als een serieuze nieuwsbron. Het bericht werd dan ook gretig opgepakt en één onafhankelijke supportersgroep paste zelfs haar naam aan in ‘Nieuwe Naam Komt Eraan’.

Fakenews leidt tot bedreigingen

Simons kan fakenews ‘onomstotelijk aanwijzen als oorzaak van het grootste deel van de bedreigingen aan mijn adres’ en vindt het daarom des te kwalijker dat RTL Nieuws zich hier schuldig aan maakt. “Gelukkig vonden jullie het ook iets te dolletjes. Na een telefoontje van Ian van der Kooye werd de kop aangepast.

Op Twitter kopte RTL Nieuws vervolgens: ‘Sylvana Simons baalt, haar partij zit tijdelijk zonder naam’. “Weer een missertje, helaas. Want ik heb niemand van RTL Nieuws gesproken. En dus ook aan niemand laten weten dat ik baal. Enfin. Ook die kop werd na wat heen en weer bellen aangepast.”

Bedreigingen

Vervolgens kopte RTL Nieuws op Facebook: ‘Iemand nog een goed idee voor een nieuwe naam?’. “Dat van der Kooye al aan de telefoon had aangeven dat we 5 potentiële namen hebben, dankzij de input van onze leden werd gemakshalve even vergeten. Er moet tenslotte wel op zo’n berichtje geliked en gereageerd worden.”

Het leidde tot een hoop racistische suggesties, waarna RTL Nieuws het bericht introk met een verklaring. “Zoals iedereen zag aankomen behalve de redactie en hoofdredactie van RTL Nieuws: de racistische sluizen gingen open.”

Huiswerk

Simons hoopt dat RTL Nieuws zich drie dingen gaat afvragen:

1. Is het verstandig het maken van koppen en inleidingen aan stagiaires over te laten?
2. Wat is Like Farming en hoe schaadt het eerlijke journalistiek?
3. Wat is de morele verantwoordelijkheid van een nieuwsorganisatie in het voorkomen en beperken van online harrassment?

Hiermee komen jullie vast die vermaledijde komkommertijd wel door.”

Foto: PowNed

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen