Sander Dekker vindt beeldkwaliteit NPO.nl voldoende

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) vindt de beeldkwaliteit van NPO Gemist momenteel voldoende. Dat heeft hij laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. De NPO heeft de resolutie van gemiste programma’s onlangs verhoogd naar 576p, maar bij streamen naar televisie – bijvoorbeeld met een Chromecast – zien de uitzendingen er nog steeds vrij blokkerig uit. Veel kijkers klagen daarover, maar Dekker ziet geen reden om de NPO terecht te wijzen. Op de laptop ziet het er immers prima uit, zegt hij.

De Mediawet schrijft de NPO voor dat de beeld- en geluidskwaliteit van programma’s via uitgesteld online kijken ‘zo veel mogelijk afgestemd moet zijn op het dominante ontvangstapparaat waarvan het publiek voor die dienst gebruikmaakt’.

De meest gebruikte ontvangstapparaten zijn nu nog steeds de tablet/smartphone en de laptop/desktop, aldus Dekker. Toch ziet ook hij dat kijkers veel vaker streamen naar de televisie. “Via apparatuur als de Google Chromecast of via hun SmartTV.”

Een tv-scherm heeft hogere beeldkwaliteit nodig, erkent Dekker. “Het is moeilijk te voorspellen wanneer dergelijke trends doorzetten, en wanneer het gebruik van deze apparatuur zo wijdverspreid raakt dat er gesproken kan worden van een ‘dominant ontvangstapparaat’.

Als streamen op een gegeven moment dominanter wordt dan op de telefoon of laptop kijken, dan verwacht Dekker dat de NPO de beeldkwaliteit wel omhoog zal schroeven.

Dat de NPO wél een hoge kwaliteit aanbiedt via de betaalde dienst NLziet, vindt Dekker prima. “Er zijn verschillen in het karakter en het doel van beide diensten. NPO.nl heeft het karakter van een catch-up dienst, het uitgesteld kijken van programma’s op NPO 1, 2 en 3. NPO Plus heeft meer het karakter van een on demand-dienst: een archief van NPO-materiaal.

Deze extra service brengt additionele kosten met zich mee, die met name te maken hebben met de kosten voor het verwerven van de rechten voor het langer beschikbaar stellen van programma’s.”

Daarnaast bevat NPO Plus, in tegenstelling tot NPO.nl, geen reclame en is de beeldkwaliteit hoger. Daarom vind ik een redelijke vergoeding voor de dienst NPO Plus gerechtvaardigd.”

Foto: NOS

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen