Robbert Dijkgraaf vindt Nederlandse tv-kijker volgzaam

Professor Robbert Dijkgraaf, bekend van zijn tv-colleges voor De Wereld Draait Door, vindt de Nederlandse kijker relatief volgzaam. Dat vertelt hij in de VARAgids. Het is volgens hem dé reden dat genres als wetenschap wél kunnen op onze tv en niet op de tv in zijn huidige woonland: de VS. “Wetenschap is hier afwezig op televisie. Het tv-landschap is te ingewikkeld. In Nederland hebben we nog een beetje dat oude Nederland 1-gevoel, waarin we bereid zijn mee te gaan met onze favoriete zender.

De kijkers happen hier meer wat er voorgeschoteld wordt, meent hij. “‘Wetenschap? Oké, ik stap wel in die bus.’ Ik vraag me af of mijn programma The mind of the universe hier zou aanslaan. Het is slow television.”

De Amerikaanse tv-makers zijn ongelooflijk angstig, stelt de professor. “Er heerst een existentiële angst dat de kijker wegzapt.”

Zelf kijkt Dijkgraaf het liefst naar Netflix-series als Mad Men en The Crown. “Als we alle vijf thuis zijn, zitten we soms allemaal op ons eigen scherm. Als er dan te veel aanmeldingen voor Netflix zijn, gooit de een de ander eraf.”

Het VARAgids-interview met Robbert Dijkgraaf kunt u lezen via Blendle.

Foto: VARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen