‘PowNed loopt risico in strafzaak om Onno Hoes-tapes’

Omroep PowNed en hulpje Robbie Hasselt lopen risico om veroordeeld te worden in de strafzaak om het uitzenden van de Onno Hoes-tapes, waarop te zien is hoe hij een date heeft met Hasselt. Dat zei advocate Mariëlle van Essen donderdagavond in RTL Boulevard. Gisteren kwam het verrassende nieuws naar buiten dat het OM PowNed tóch moet vervolgen voor de uitzending, hoewel de omroep eerder al veroordeeld werd. “Er is echter een verschil tussen civiel recht en strafrecht.

PowNed is veroordeeld in de civiele procedure. “Hij heeft inderdaad deels gelijk gekregen in zijn civiele procedure. Er werd gezegd dat het opnemen wél mocht, maar het uitzenden níet“, legt Van Essen uit.

Maar daar houdt deze kwestie niet op. “Hij heeft ook aangifte gedaan, namelijk van smaad en laster en het stiekem opnemen van die gebeurtenis. Daarvan heeft Justitie gezegd dat het niet verder vervolgd hoeft te worden. Daarop heeft meneer Hoes gezegd: ‘Ik laat het er niet bij zitten.’”

Hoes liet die beslissing van het oM om níet te vervolgen toetsen door het Gerechtshof. “En die heeft nu gezegd dat er toch meer onderzoek moet plaatsvinden, want als je deze zaak bij een rechter neer zou leggen, kunnen we niet zeggen dat het per definitie een vrijspraak zou worden. Dat is wat er nu gaat gebeuren.”

De zaak gaat nu naar een rechter-commissaris. “Een onderzoeksrechter, en die moet nu allerlei getuigen gaan horen. Dan moet Justitie daarna bepalen of ze wel of geen zaak hebben. Als ze wederom zeggen: ‘Nee, het is geen zaak’, dan moet het weer naar het Hof en die kan dan zeggen: ‘We gaan toch wel of niet.’”

 

PowNed loopt risico, denkt ze. “Als je kijkt naar deze zaak is er best een kans dat PowNed en de jongen die het filmpje heeft gemaakt, toch een veroordeling aan de broek krijgen. Het is niet uitgesloten, maar het staat ook niet vast dat het gaat gebeuren.”

Wat ze zelf vindt? “Ik vind het heel lastig, want ik ben advocaat en ik ken het dossier niet. Ik kan me wel goed voorstellen van meneer Hoes dat het zijn privéleven is. Laat anderen zich daar niet mee bemoeien.”

Vries

Peter R. de Vries heeft ook een mening. “Ik heb zelf heel veel met de verborgen camera gewerkt en een belangrijk uitgangspunt is altijd proportionaliteit. Het is een zwaar middel wat je inzet en ik vind dan dat het om een zware zaak moet gaan. Als ik deze zaak afweeg ben ik het eens met het vonnis wat eerder is uitgesproken, namelijk dat dit niet uitgezonden had mogen worden.”

Het was te gering en de schade voor Onno Hoes was te groot. Het ging om een persoonlijke, privézaak. Ik kon me in die veroordeling goed vinden en ik sluit dan ook zeker niet uit dat hij in de strafzaak ook een kans maakt.”

Weesie

PowNed-baas Dominique Weesie is kritisch. “Ik vind het opmerkelijk. Er is al een civiele zaak geweest waarin de rechter heeft besloten dat het filmen rechtmatig was, maar het uitzenden niet. Nu moet het Openbaar Ministerie, tegen hun zin in, toch ons vervolgen. Ik wens ze een prettige wedstrijd.”

Van Essen: “Ik moet er een beetje om lachen, want iedereen weet dat civiel recht iets totaal anders is dan strafrecht. Ik snap dat ze hoog van de toren blazen, maar ik denk dat er wel degelijk een risico is dat zowel PowNed als de jongen die dat filmpje maakte een veroordeling kunnen verwachten.”

Lees ook: Onno Hoes staat omroep PowNed weer te woord (eind mei)

Foto: PowNed

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen