‘Op wie zijn we vandaag weer allemaal boos? De NPO!’

Bekend Nederland en politiek Den Haag staat vandaag op zijn achterste benen omdat twee onderzoeksprogramma’s die ergens in het weekend te horen zijn op NPO Radio 1 wat minder zendtijd krijgen. Dat is te volgen op sociale media. De Volkskrant primeurt vandaag dat Argos en Reporter Radio van één uur zendtijd per week naar één uur zendtijd délen per week gaan. Onderzoeksjournalistiek is duur en op deze manier kan de NPO geld bezuinigen, terwijl de kwaliteit omhoog zou gaan.

Argos-eindredacteur Kees van den Bosch is er woest over: “In tijden van fakenews moet de NPO investeren in hardcoreonderzoek, in plaats daarvan schrappen ze 26 uur zendtijd van Argos en 30 procent van ons budget. Wie dat een kwaliteitsimpuls noemt, redeneert als een boekhouder.

Jurre Bosman, directeur radio van de NPO, laat echter weten dat onderzoeksjournalistiek niet onder druk staat. Hij wil slechts iets ánders bieden naast Argos en Reporter, namelijk meer consumentenonderzoek. Hij denkt aan een radioversie van De Monitor.

Toch is bekend Nederland woest. “Je verzint het niet maar de omroep gaat laatste stukjes journalistiek op NPO nu ook ruimen”, briest Balie-baas Youri Albrecht.

Hella Hueck van RTL Nieuws schrikt zich een hoedje van de zendtijdhalvering. “Huh?!? Dat zou juist het dubbele moeten zijn?

Pieter Klein, baas van RTL Nieuws op wiens nieuwszender RTL Z de zendtijd van Undercover Boss is verdriedubbeld, is ook kritisch: “Mijn halve leven snap ik al niets van de logica van omroeppolitiek. Succes, collega’s.

Frans Weisglas vindt de NPO niet wijs. “Dergelijke programma’s zijn kerntaak publieke omroep. Echt een verkeerde ontwikkeling dit.

D66-mediawoordvoerder Jan Paternotte vond het schrappen van Het Groot Dictee al heftig, maar hiervan moet hij echt aan het infuus. “Hiermee staat een echte kerntaak van de publieke omroep op de helling.

Claudia de Breij kan dit niet rechtbreien. “Meer onderzoeksjournalistiek, meer nieuws, minder grapjes en liedjes graag, NPO Radio 1” Grapjes en liedjes maken we zelf wel.

GTST-actrice Miryanna van Reeden, die nou niet bepaald verdacht wordt van het luisteren naar onderzoeksjournalistiek, zegt: “#redArgos!

En Herman van der Zandt: “Niet doen. Hup Argos!

EenVandaag-ster Lammert de Bruin, NOS-ster Jeroen Wollaars en VARA-vrouw Claudia de Breij vatten het handig samen:

Zo, waar zijn we vandaag weer allemaal boos op?”, zegt Lammert.

Jeroen: “De NPO toch?

Claudia: “Check!

Chantal Janzen maakt zich ondertussen druk om andere zaken. “Manuela Kemp, hè, die ziet er dus nog precies zo uit als vroeger. Niet normaal knap die vrouw. Hóe dan?!?

Foto: VPRO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen