Ook Nieuwsuur baalt van nieuwe uitzendtijd Jinek

Niet alleen bij Jinek zelf en bij de kijkers thuis, maar ook bij Nieuwsuur balen ze van de nieuwe uitzendtijd van Jinek. Nu beide programma’s elkaar overlappen, worden kijkers gedwongen om te kiezen. Dat zegt hoofdredacteur Joost Oranje in het AD. Vanwege amateuristisch programmeren door NPO’s tv-baas Frans Klein, begint Jinek nu niet elke dag om 23.00 uur, maar wisselend tussen 22.05 en 22.35 uur. Een leek kan zien dat dat niet werkt bij lineaire tv en veel mensen klagen dan ook.

Naast dat het onhandig is dat Jinek geen vast uitzendmoment meer heeft, is het ook nog eens zo dat de talkshow nu overlapt met Nieuwsuur. Daarom laat nu ook Nieuwsuur-baas Joost Oranje van zich horen.

Als voorbeeld gebruikt Oranje begin vorige week, toen de formatie-onderhandelingen met GroenLinks klapten. “Wij openden het programma met een ‘formatieblok’ inclusief een opgenomen interview met Jesse Klaver. En wie zat op hetzelfde moment tegenover ons bij Jinek aan tafel? Jesse Klaver. Dan zit je elkaar toch een beetje in de weg.

Oranje krijgt naar eigen zeggen veel reacties van teleurgestelde kijkers. “Mensen vragen zich af: ‘Wie bedenkt dit?’ Ik vind het erg onhandig dat de publieke omroep voor informatief geïnteresseerde kijkers tegelijk twee concurrerende programma’s aanbiedt.’’

Paul de Leeuw, wiens Lekker Laat als schuldige is aangewezen voor het geschuif met Jinek, zegt: “Ik vind het vervelend voor de makers van Jinek en Nieuwsuur. De NPO heeft dat niet zo netjes ingeroosterd. Al zie je het in de kijkcijfers niet zo terug.

Tv-directeur Frans Klein van de NPO, die goed bevriend is met De Leeuw, spreekt van ‘een gevolg van vernieuwing, snel meebewegen en daarbij horend programmeren’. “Lekker Laat! is bijvoorbeeld pas laat in het schema gekomen. Dit heeft ook bijeffecten. Ik snap heel goed dat dit met name voor de kijker die het liefst doorkijkt van NPO 2 naar NPO 1 niet ideaal is. Dat zien we ook en nemen we absoluut mee naar volgend jaar.’’

Klein is ‘allereerst ontzettend blij dat we de hele zomer in de avond op zowel NPO 1 en NPO 2 de actualiteit goed volgen en dat de kijker ondanks overlap op bepaalde dagen de programma’s heel goed weten te vinden’.

Vanaf juli begint Jinek elke dag om 22.30 uur, omdat het programma dan wordt voorafgegaan door het live uitgezonden De Avondetappe.

Lees ook: Paul kreeg Lekker Laat tijdens koffiedate met NPO-baas (deze week)

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen