NPO stopt met Van Nieuwkerk-achtige megasalarissen

Geplaatst op Wed 07 Jun 2017 om 11:51

De NPO gaat het beloningsbeleid voor presentatoren versoberen. De maximale beloning wordt lager en uitzonderingen hierop zijn niet langer mogelijk. Dat heeft de omroep vandaag bekendgemaakt. Nu is het salarisplafond van de NPO nog 201.000 euro en mogen er maximaal acht uitzonderingen worden gemaakt, maar straks ligt die grens op 181.000 euro en mag niemand er meer van afwijken. Dat betekent het einde van megasalarissen zoals die van Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen

Van Nieuwkerk, die met een salaris van 580.000 euro per jaar na koning Willem-Alexander de best betaalde Nederlander in de (semi)publieke sector is, zou – nadat zijn contract afloopt – dus 400.000 euro in moeten leveren als hij bij de NPO wil blijven.

Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, vindt het een goede maatregel: “De publieke omroep is er van en voor iedereen. Onze beloningen gaan omlaag naar een niveau dat past bij de veranderde verwachtingen van de samenleving. Bij de besteding van publieke middelen hoort een sober beloningsbeleid. Dat is de maatschappelijke norm en daar houden wij ons aan.”

Talent mag worden beloond, en dat talent willen we ook graag voor de publieke omroep behouden. Zodat ze onafhankelijk van politieke en commerciële invloeden mooie programma’s kunnen maken. Maar geld alleen mag nooit de voornaamste drijfveer zijn om bij de publieke omroep te werken.

Salarisplafond verlaagd

De NPO besloot al in 2009, dus drie jaar voordat er sprake was van wetgeving die de maximale hoogte van beloningen van bestuurders bij met publiek geld gefinancierde organisaties regelt, een eigen beloningskader voor presentatoren in te stellen.

Het salarisplafond van dit kader wordt verlaagd van 201.000 euro (bruto, inclusief werkgeversdeel pensioenpremie) naar 181.000 euro per jaar. Dit is gelijk aan het maximum uit de Wet Normering Topinkomens (WNT).

Hierdoor moet er ook een eind komen aan de onduidelijkheid en verwarring als gevolg van het feit dat Hilversumse beloningskader en de WNT andere bedragen en rekenmethodes hanteren. Door beide te harmoniseren, wordt het beloningsbeleid van de publieke omroep transparanter.

Nooit meer een uitzondering

Het beloningskader van de publieke omroep stond een maximum aantal uitzonderingen toe van acht. Deze uitzonderingen, op verzoek van omroepen en na goedkeuring van de NPO, werden toegestaan om uitzonderlijk talent voor de publieke omroep aan te trekken of te behouden.

Het criterium was dat deze presentatoren een essentiële bijdrage leveren aan kwalitatief hoogwaardige programma’s van de publieke omroep. Het bedrag boven de norm wordt door de omroepverenigingen uit eigen middelen betaald, en dus niet van belastinggeld.

De publieke omroep bleef in 2016 met vijf uitzonderingen onder dit maximum van acht. Dit past in een dalende trend: in 2009 bedroeg het aantal uitzonderingen nog 17.

Door de nieuwe versobering gaat het aantal uitzonderingen op termijn naar nul. “Dit zal echter wel enige tijd duren, omdat De Raad van Bestuur niet de mogelijkheid heeft om lopende overeenkomsten tussen omroepen en presentatoren aan te passen.”

Einde aan stapeling contracten

Eind vorig jaar besloot de Raad van Bestuur van de NPO al de stapeling van contracten binnen de publieke omroep aan te pakken, na de rel rond Giel Beelen, die naast zijn VARA-salaris ook nog eens een NPO-bonus pakten.

Presentatoren die bij een omroep onder contract staan mogen niet langer door de NPO of door andere omroepen worden ingehuurd als dat leidt tot een inkomen boven het maximum uit het eigen beloningskader. Dat besluit was ingegeven door de nieuwe Mediawet die de NPO grotere verantwoordelijkheid geeft voor een doelmatige inzet van middelen.

Na een consultatieronde onder de omroepen zal de NPO het nieuwe beloningskader ter goedkeuring voorleggen aan de staatssecretaris van OCW.

Plasterk

De NPO loopt hiermee vooruit op nieuwe maatregelen van minister Plasterk. Hij diende vorig jaar een wetsvoorstel in voor een salarisplafond van 181.000 euro voor iedereen die werkzaam is in de (semi)publieke sector, en dus niet alleen voor bestuurders, zoals nu het geval is. Die maatregel is echter nog steeds niet aangenomen.

Topverdiener Van Nieuwkerk reageerde vorig jaar als volgt op die plannen: “Prima, dat mag hij vinden. Als hij daarvoor genoeg steun krijgt is het op een gegeven moment afgelopen. Voorlopig is dat nog niet zo en heb ik bedongen dat ik verder kan werken onder de voorwaarden waaronder ik nu werk.

Vorig jaar reageerde de NPO nog kritisch op het plan van Plasterk. “Speciaal talent mag speciaal worden beloond“, liet een woordvoerder toen weten. “Zij leveren een essentiële bijdrage aan een hoogwaardige kwalitatieve publieke omroep.

Foto: VARA
31 Reacties op “NPO stopt met Van Nieuwkerk-achtige megasalarissen”


 1. Pauline25

  Eindelijk gerechtigheid !

 2. Hans

  Dat wordt dus Matthijs erin en Humberto eruit bij RTL op de late avond!

 3. Kenner

  Wie weet tot wanneer het contract van M. van Nieuwkerk loopt?

 4. John

  …. en Koopje H. Tan Jan dan na VARA
  voor de afwisseling!

 5. Groenig

  @Kenner Zijn contract loopt nog 2 jaar.

 6. Alex

  “Presentatoren die bij een omroep onder contract staan mogen niet langer door de NPO of door andere omroepen worden ingehuurd als dat leidt tot een inkomen boven het maximum uit het eigen beloningskader.”

  Dan staan ze straks niet meer onder contract, maar worden ze toch ingehuurd?
  Opent ook de deur om nog flink te gaan snabbelen.

 7. Fano

  Een paul de leeuw kan natuurlijk in goed overleg gewoon zijn programma’s duurder maken via medialane. Lijkt mij een logische keuze?

 8. Henk II

  Kun je met zo’n salaris van 201.000 euro bedingen dat je maar bijvoorbeeld 10 uitzendingen per jaar maakt?

 9. Jg

  He he, eindelijk is het kwartje gevallen.

 10. fan van artikel1

  Dan geven ze hem uiteindelijk een contract voor 10 jaar als “coach “. “De veranderende samenleving ” wat een gotspe ! Tien jaar geleden rolde Nederland in een economische crisis en nu pas het aanpassen .Overigens zullen bestaande contracten gerespecteerd worden .En anders doen ze een “Paul de Leeuwtje” en huren ze voor te veel geld een studio die van Mathijs is .
  Het gesnaai van Kemper blijft natuurlijk onbestraft.

 11. R. van Vliet

  Dankzij DWDD van Mathijs hebben we nog kwaliteit op de tv . dat kun je van de C.O niet zeggen. Mathijs en Giel werken er hard voor en horen dit salaris gewoon te behouden.

 12. Flappy

  Hmm, dus wie gaan er dan weg bij de NPO? Matthijs van N., Paul de L., Antoinette H., Eva J., Art R.? Ivo N. zal wel blijven want die verpakt zijn vergoeding in zijn productiehuis…

 13. Marc E. Putto

  He verdorie jammer vooral voor m’n ouwe vrind Ekdom, ruim een ton dr’af straks maar goed.. dan maar wat extra schnabbels in ‘t land voor die 3500 euro voor anderhalf uur draaien op locatie.

 14. Frans

  zeg maar dag met je handje, de schijnheilige graaiers

 15. Grumpy

  Flauwekul verhaal van de NPO, slechts goedkope window dressing.

 16. Tanja

  Toch, een paar jaar heerlijk gefeest! En de slingers hangen nog zolang het duurt.

 17. jan

  Mattie: 600.000

 18. Groenig

  @jan Dat is een commerciële omroep, Sherlock.

 19. Limo

  Die limiet betreft alleen het ‘presentator’ gedeelte. De rest van je salaris kun je gewoon aanvullen via de in Hilversum bekende productiehuis-constructie (als producent van je eigen programma’s). O.a. Paul de Leeuw en Ali B (Op volle toeren) weten daar alles van.

 20. Limo

  Die limiet betreft alleen het ‘presentator’ gedeelte. De rest van je salaris kun je gewoon aanvullen via de in Hilversum bekende productiehuis-constructie (als producent van je eigen programma’s). O.a. Paul de Leeuw en Ali B (Op volle toeren) weten daar alles van.

 21. Karel

  Er zal niets veranderen, de VARA heeft altijd al een gedeelte van zijn salaris uit eigen middelen betaald.

 22. critikast

  Er verandert voor de “toppers” helemaal niets. Formeel gaat hun salaris omlaag, maar uit eigen zak vullen de omroepen dat ‘verborgen in de begroting” gewoon aan. Kwestie van creatief boekhouden dus!
  Wat mij verbaast is dat deze figuren in deze tijden, waarin er nog steeds armoede is, zich niet schamen om uit publieke middelen dergelijke beloningen op te strijken. En iedereen recht in de ogen durven blijven kijken. Behalve Giel Beelen dan, want die kijkt scheel !!

 23. Henk II

  Gewoon ontslaan die graaijers van de VARA . Dan kost het geen cent meer.

 24. Dibololo

  @ critikast. Hij is dan ook familie van die schele Anne Fleur Dekker die altijd bij Pauw zit te klagen. Dat mens met haar 500 stenen gooien op een Kamerlid , weet je?

 25. Mark

  En weg is Matthijs. Kom er maar in Erland…

 26. Martijn

  Matthijs gaat naar De Mol

 27. deskundig

  De discussie wordt door de NPO gevoerd over Mathijs en Giel, terwijl er bijna 20 bestuurders in Hilversum rondlopen van niet meer dan gemiddeld nivo, en echt hele relaxte werkweken, die serieus vinden dat ze wel 180 k mogen verdienen, terwijl de omroep cao klasse M toch echt niet verder gaat dan pakweg 135 k. Een kamerlid die zich uit de naad werkt, komt net aan 100k.
  Nog niet te spreken over een hele colonne in de subgroep, die in de 100k plus categorie vallen in Hilversum. En allemaal omdat de politiek dit omroep systeem niet echt durft aan te pakken, en de dames en heren in Hilversum er van profiteren en heel blij zijn dat de discussie over Matthijs en Giel gaat.

 28. Piet

  Dan gaan ze de programma’s zogenaamd zelf produceren en duurder verkopen.

 29. Laurens

  Matthijs heeft na het vertrek van Dieuwke nog een reden om te vertrekken.
  De Mol en Erland willen wel een duit in het zakje doen….

 30. Jantje

  Veel te laat. En nu kijk of de grootverdieners ook echt vertrekken. Daar werd in het verleden altijd mee gedreigd.

  Het gaat hier niet alleen om hard werken. Maar om een excessief salaris te rechtvaardigen is ook een hoog AFBREUKRISICO nodig. En dat is nu juist iets wat de sterren van de NPO NIET hebben. Paul de Leeuw kan eindeloos experimenteren. Bij de CO kun je vertrekken na drie afleveringen met slechte kijkcijfers. Niks experimenteren, niks eigen inbreng, niks creativiteit.

 31. anoniem

  Alle megasalarissen afschaffen vind ik prima, maar dan niet alleen bij de publieke omroep. Teveel commerciële wanproducten gaat vervelen… :-)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.