NPO-presentatoren klussen stiekem bij op Instagram

Presentatoren van de NPO prijzen op Instagram producten aan, zónder consequent te vermelden dat ze daarvoor geld krijgen. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. De NRC zag bijvoorbeeld hoe Tess Milne op Instagram poseert met een witte regenjas. ‘Eindelijk een regenjas die ik WEL aan wil’, schrijft ze erbij, begeleid door een link naar de webshop. “Het is geen geheim dat dit een nieuwe manier van geld verdienen is”, laat de manager van de KRO-NCRV-presentatrice weten in de krant.

Het is dezelfde manager als die van Tim Hofman, Geraldine Kemper, Jan Versteegh, Linda Hakeboom en Gwen van Poorten. “Dit is het schnabbelen van deze tijd. Wij zien niet in waarom een presentator van een publieke omroep hier niet aan mee zou mogen doen.

De presentatoren mogen weliswaar reclame maken, maar volgens de Reclame Code Commissie moeten ze dat dan wel melden. Dat is nu vaak onduidelijk, vindt NRC.

Verdachte gevallen zijn volgens de krant Jan Versteegh die schrijft dat hij op reis is met Askja Reizen, Art Rooijakkers die de kinderwagen Bugaboo promoot en Rotjoch die keer op keer meldt dat zijn kleding van Soccershop komt.

Slechte sluikreclame ergert mensen en dat leidde in het geval van Geraldine Kemper en Tim Hofman vorige maand tot kritische berichtgeving van RTL Nieuws.

De NRC vraagt zich af of NPO-presentatoren nog wel geloofwaardig zijn als ze duizenden euro’s cashen met de nieuwste regenjas of kinderwagen. Maar de manager van Tess Milne zegt: “Het lijkt ons niet dat je door het posten van een leuke nieuwe regenjas ineens geen geloofwaardige presentator bent.

Hoeveel ze krijgen voor reclame op sociale media? NRC verwacht dat iemand met het publiek van Geraldine Kemper (463.000 volgers op Instagram) zo’n 3.000 euro per Instagrampost krijgt.

Nu de sterren van de NPO straks moeten voldoen aan het lagere salarisplafond van 181.000 euro per jaar, lijkt dit een noodzakelijke aanvulling op hun inkomen.

Het NRC-artikel ‘NPO-presentatoren klussen stiekem bij op Instagram‘ kunt u lezen op NRC.nl.

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen