NPO 1-ster Derk Bolt ontvoerd in Colombia

Spoorloos-ster Derk Bolt is samen met cameraman Eugenia Follender ontvoerd tijdens opnames in Colombia. Volgens het Colombiaanse leger is de guerrillabeweging ELN verantwoordelijk. Dat heeft de NOS vandaag laten weten. Bolt, die één van NPO 1’s succesvolste programma’s presenteert, werd zaterdag samen met zijn collega tegengehouden op een weg in de regio Catatumbo. “In dit gebied dat grenst aan Venezuela, zijn allerlei gewapende milities actief“, weet de NOS.

Catatumbo is een zeer gevaarlijke regio, zegt correspondent Marc Bessems. “Er zijn daar allerlei illegale activiteiten, zoals de handel in en de smokkel van drugs en er zijn guerrillabewegingen actief. Reizen over de weg van El Tarra naar Tibú, zoals het team van Spoorloos deed, is erg link.

Het Colombiaanse leger heeft troepen naar de regio gestuurd om Bolt en zijn collega te zoeken. “We hebben een speciale veiligheidsbijeenkomst gehouden in El Tarra, met als doel de vrijheid van de Nederlanders te bewerkstelligen“, aldus het leger in een verklaring.

De ELN is een links georiënteerde beweging, kleiner dan de bekendere FARC. Ze voert momenteel vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering. Dat overleg verloopt moeizaam, juist omdat er nog altijd mensen worden ontvoerd, aldus de NOS.

Vorig jaar werd in hetzelfde gebied een Spaanse journaliste ontvoerd door de ELN. Zij werd na acht dagen vrij gelaten, maar “dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ditmaal ook zo zal gebeuren“, zegt Bessems.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de verdwijning de hoogste prioriteit heeft.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen