NPO 1-serie Schuldig wint de Zilveren Nipkowschijf 2017

De NPO 1-documentaireserie Schuldig heeft de Zilveren Nipkowschijf 2017 gewonnen. De serie van omroep Human versloeg de andere twee genomineerden: De Zaak Menten van Omroep MAX en The Amsterdam Project van RTL 4. Dat heeft de jury vandaag bekendgemaakt. De tv-vakprijs gaat vrijwel altijd naar een publieke omroep. De enige keer in 56 jaar dat de schijf naar een commerciële zender ging, was in het jaar 2002. Toen viel RTL 4 in de prijzen met de talkshow Barend & Van Dorp. 

Elk van de dertien juryleden had Schuldig onafhankelijk van elkaar voorgedragen om te bespreken, wat overigens niet betekent dat alle dertien het ook het beste programma vonden. Zo bekende jurylid Angela de Jong eerder vandaag dat haar voorkeur uitgaat naar The Amsterdam Project.

Het RTL 4-programma, waarin Beau van Erven Dorens vijf daklozen hielp een nieuw leven op te bouwen, kreeg één stem minder dan Schuldig.

De serie van Ester Gould en Sarah Sylbing, over armoede en de hulpverlening aan mensen met schulden in Amsterdam-Noord, heeft al vele prijzen in ontvangst mogen nemen. Daar zaten twee journalistieke onderscheidingen tussen, een Tegel en een benoeming van beide makers tot ‘journalist van het jaar’.

Volgens de Nipkow-jury lijkt Schuldig af te stevenen op de status van een televisieklassieker.

De Ere Zilveren Nipkowschijf was voor Frans Bromet en een speciale vermelding was er voor Eva Jinek.

Foto: Human

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen