NOS verdedigt item over terrorist die vuilnis buitenzet

De NOS heeft er geen spijt van dat het vorige maand in de berichtgeving over de aanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester een filmpje plaatste waarop te zien is hoe de terrorist vorig jaar het vuil buitenzette. Dat zegt Giselle van Cann, plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws, in NRC Handelsblad. Volgens een peiling van NRC wil men minder nieuws over terroristische aanslagen, maar daar gaat Van Cann niet in mee. Zij zou dat ‘de grootste onzin’ vinden.

Je moet blijven berichten over terreur, aldus Van Cann. “Stel je voor dat het andersom was. Dat de NOS ergens níét over zou berichten. Bij aanslagen in Manchester of Londen zeggen we niet: laten we er maar minder over berichten omdat we terroristen anders een podium bieden. Dat is zo’n evident nieuws. De berichtgeving doen we zonder aarzeling.

Wel is de NOS gestopt met berichten over onthoofdingen, omdat het vanwege de toenemende frequentie simpelweg geen nieuwswaarde meer had. “Ik kan me goed voorstellen dat mensen zeggen dat zij liever minder nieuws over aanslagen zien. Veel mensen krijgen er niet direct mee te maken, maar het gaat wel over belangrijke dingen in de wereld.”

En dan is een terrorist die de vuilnisbak buitenzet ook nieuws, vindt zij. “Daarmee geef je een beeld van de dader.

De NOS kreeg veel kritiek over het plaatsen van het vuilnisbak-filmpje. Veel mensen vroegen zich af wat de nieuwswaarde daarvan was.

Het artikel ‘Een aanslag is nog steeds nieuws’ kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen