NOS elk jaar voorbereid op nieuwe Koningsdag-aanslag

Foto: AVRODe NOS is sinds de vreselijke aanslag tijdens Koninginnedag 2009 elk jaar voorbereid op een nieuwe aanslag tijdens Koningsdag. Dat vertelt presentatrice Astrid Kersseboom in de Avrobode. De aanslag was destijds live op tv te zien en choqueerde miljoenen Nederlanders, maar ook de NOS. Tegenwoordig heeft de omroep een draaiboek klaarliggen voor dit soort gebeurtenissen, zodat er in een rampscenario nog steeds goed verslag kan worden gedaan. “We zijn erop voorbereid“, zegt ze.

Hoe ziet die voorbereiding eruit? “We hebben alle belangrijke telefoonnummers klaarliggen en weten bijvoorbeeld dat er een burgemeester van een andere gemeente stand-by staat, zodat áls er iets gebeurt, er een opperbevelhebber paraat is.

Gelukkig is zoiets nooit meer gebeurd, zegt Kersseboom. “Maar het koningshuis heeft aangegeven dat ze niet wijken niet voor terreur. Handjes geven en praatjes maken is een wezenlijk onderdeel van Koningsdag; daar willen ze niet vanaf stappen. De risico’s die dit met zich meebrengt proberen ze in te perken door zichtbare en onzichtbare maatregelen.

Kersseboom vindt het helemaal niet erg dat Koningsdag nog altijd een beetje ouderwets is. “Volgens mij moeten we koesteren dat we zo’n leuke nationale feest- dag hebben. De Franse nationale feestdag Quatorze Juilliet is veel minder gezellig.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen