Jan Roos stopt als politicus: ‘NOS-debat hielp niet mee’

Jan Roos, voormalig verslaggever van omroep PowNed, stopt als politiek leider van VNL, de partij die nul zetels haalde bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Dat bevestigt hij tegen het AD. Roos vindt nul zetels niet genoeg. “Ik heb niet gebracht wat ik zou willen brengen. Het is simpel. We hebben ons best gedaan, hard gewerkt en het eindresultaat was niet best. Ik geloof niet in nog een keer proberen, blijkbaar ben ik als politiek leider niet aansprekend genoeg geweest“, zegt hij.

Dan moet je eerlijk zijn en je conclusies trekken, zegt Roos. Al is niet alleen híj schuldig aan de deceptie, benadrukt hij. “We hebben daarnaast meerdere problemen gehad. Door de situatie bij het Turkse consulaat toonde Rutte ballen en daar scoorde hij zetels mee.”

Maar ook het wegblijven van Tunahan Kuzu bij het NOS-debat speelde ons parten. Als ik met hem had kunnen debatteren, dan was het Nederland tegen Turkije geweest.

Ook is Roos boos op Maurice de Hond. Vlak voor de verkiezingen gaf hij de enige VNL-zetel aan Forum voor Democratie van Thierry Baudet. “Toen zijn veel mensen overgestapt.”

Roos verruilt het politieke leven voor een opiniesite. “Na afloop van de verkiezingen moet ik concluderen dat ik niet heb gebracht wat ik zou willen brengen. Een politiek leider zonder zetels heeft te weinig invloed. Ik wil geen lachertje worden, dat is Sylvana wel. Zij gaat maar door, maar met wat?

Foto: VARA

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen