GeenStijl-basher Rosanne Hertzberger is Zomergast

NRC-columnist Rosanne Hertzberger, die dit voorjaar het nieuws haalde met haar actie voor een adverteerdersboycot van GeenStijl, is dit jaar de eerste Zomergast. Ze bijt op zondag 23 juli het spits af. Dat heeft de VPRO laten weten. Hertzberger zegt: “In mijn avond wil ik een aantal ongehoorzame mensen laten zien, in de wetenschap en in het leven. En ik wil laten zien hoe de mens de natuur naar zijn hand zet. Hoe we dat altijd al doen en hoe dat de normaalste zaak van de wereld is.

De NRC-columnist was dit voorjaar een tijdlang in het nieuws nadat ze in haar column het seksisme op de populaire website Geenstijl ter discussie stelde en zich afvroeg welke adverteerders deze inhoud mogelijk maakten.

Haar column kreeg een vervolg met een oproep aan bedrijven om niet langer te adverteren op Geenstijl. 143 prominente vrouwen, onder wie de ministers Bussemaker en Schultz van Haegen, tekenden de open brief.

Verder kwam dit voorjaar ook haar boek Ode aan de e-nummers uit, waarin ze zich afvraagt waarom er opeens zo’n stemming wordt gemaakt tegen e-nummers en technologische vernieuwing in de voedselindustrie.

Hertzberger noemt dit fenomeen ‘technofobie’. Ze waarschuwt dat we aan het ‘ont-ontdekken’ zijn, door belangrijke technologische uitvindingen van de afgelopen decennia met één twitterbericht verdacht te maken.

Naast schrijver en columnist is Hertzberger microbioloog. Ze studeerde aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam in de moleculaire microbiologie op het zuurstofmetabolisme van melkzuurbacteriën.

Foto: VPRO/Merlijn Doomernik

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen