EO tegen boze islamoloog: ‘Chill even babe’

Foto: RTLHet EO-programma Tijs en de Ramadan heeft zich aan alle afspraken met islamoloog Anne Dijk gehouden. Dat zegt Tenco van der Hee, de eindredacteur van de NPO 2-reeks, in een Twitter-bericht. Dijk is boos en zegt in een open brief dat ze niet de bitch van Tijs van den Brink is. “Anne stelt onomwonden dat wij ons niet aan de afspraken met haar hebben gehouden. En op dat punt voel ik me geroepen die ongefundeerde suggestie op grond van de feiten te weerleggen.”

Het klopt dat Dijk heeft geëist dat het gesprek niet over haar persoonlijk zou gaan. “Wij hebben met Anne inderdaad afgesproken dat het gesprek tussen Tijs en haar niet over haar persoonlijke verhaal zou gaan. Voor ons was dat in de context van deze aflevering ook geen interessant issue. Iedereen die de uitzending bekijkt, kan vaststellen dat wij ons keurig aan die afspraak hebben gehouden. Dat wij in de voice-over het feit melden dat Anne de dochter is van een dominee die zich bekeerd heeft tot de islam, doet dan ook op geen enkele manier afbreuk aan die afspraak.”

Integendeel, aldus Van der Hee. “Anne zou juist blij moeten zijn met de vermelding van dit relevante feit. In een programma waarin presentator Tijs van den Brink als christen, het gesprek aangaat met moslims is het juist een groot pluspunt dat Anne beide werelden kent. Haar expertise als islamoloog wint hierdoor juist aan zeggingskracht.”

46 minuten

Dijk zegt in haar brief ook dat het gesprek met Van den Brink twee tot drie uur heeft geduurd en dat veel van ‘de belangrijke gespreksonderwerpen’ niet aan de orde zijn geweest. “De feiten: we zijn in totaal ruim 2 uur bij Anne Dijk op bezoek geweest. De opnames, waarin er daadwerkelijk een inhoudelijk gesprek wordt gevoerd, bedragen zo’n 46 minuten.

Anne deed in de voorgesprekken zelf de creatieve suggestie Tijs tips & trics mee te geven voor zijn ontmoetingen met moslims. Ze wilde Tijs graag duidelijk maken ‘waar de weerstand van moslims om met Tijs in gesprek te gaan vandaan komt’. We vonden dat een leuk idee en dit is uiteindelijk ook exact de inhoud van het gesprek in de uiteindelijke uitzending geworden. Hoezo, ons niet aan de afspraak gehouden?

Chill babe

Daarnaast: bovenop de gemaakte afspraken heeft Anne het gedeelte van de uitzending waarin zij voorkomt, vooraf en in z’n volledigheid kunnen bekijken. Volledig transparant en open. Daarop heeft ze ons laten weten: ‘Da’s een heel kort stukje! ;) komt er meer? (in het programma) maar mooi dat deze kritische bejegening er in zit…’

Vanwaar deze felle toon dan nu zo plotseling? Wat mij betreft had Anne gewoon gezegd dat ze na de eerste uitzending geen zin meer had verder mee te werken. Om welke echte reden dan ook. Dan had ze niet de ongefundeerde en ook onjuiste bewering uit de kast hoeven trekken dat wij afspraken zouden schenden. Jammer, maar even goede vrienden. En nee hoor, je bent niet onze ‘bitch’. Ik zou hoogstens willen zeggen; Chill even babe.”

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen