De Leeuw: ‘Angela de Jong moet zich beter informeren’

Paul de Leeuw begint een beetje moe te worden van de tv-kritieken van Angela de Jong. Dat heeft hij laten weten op NPO Radio 1. Hoewel De Leeuw en De Jong collega-columnisten zijn bij het AD, slacht de tv-recensente zijn tv-shows continu af. “Paul de Leeuw is mijn favoriete programmamaker. In zijn carrière heeft hij taboes verbroken, vernieuwing gebracht op televisie, hij was een van de bijzondere mensen die we hebben en juist daarom vind ik het zo treurig dat hij stilstaat“, zegt ze nu.

Er zit geen beweging in De Leeuw, zegt De Jong tegen Radio 1: “Hij teert op oud succes. Er zit een hoop chaos in Lekker Laat en in het verleden werkte dat goed, want dan maakte hij wel een heel mooi geheel van alle losse eindjes, maar nu is het alleen chaos. Dit heb ik al honderd keer gezien en dan beter.”

De Leeuw reageert licht geërgerd op deze uitspraken. “Ja, dat is haar mening. Ik vind dat niet. Het is opnieuw zoeken en opnieuw uitvinden. Ik ken haar en ik lees haar recensies ook. Ik schrijf zelf ook voor de krant elke week. Ze schrijft echt wat ze zelf ziet en wat ze zelf vindt. Dan denk ik: dat zie jij op die manier. Dat is haar mening.”

Ze moet echter niet hooghartig gaan doen, vindt De Leeuw. “Wat ik wel jammer vind, is dat zij in een recensie ook schrijft: ‘Ik moet oppassen met Paul, want hij heeft lange tenen.’ Dan denk ik: ik ken haar niet, ik heb haar nooit ontmoet, dus ze zal het wel van horen zeggen hebben.

In haar laatste column over De Leeuw was ze kritisch over Lekker Laat. “Ze suggereert dat het een vrije val van kijkcijfers is, maar dat is het eigenlijk nooit geweest. Dan denk ik: dan zou je jezelf toch even wat beter moeten informeren.”

Je kunt de kijkcijfers van de verschillende uitzendingen van Lekker Laat niet vergelijken, omdat ze allemaal op een ander tijdstip beginnen, zegt De Leeuw. “Niet om me te verdedigen, maar het heeft ook met marktaandeel te maken en uitzendtijdstip.”

Verder heeft De Jong aan Radio 1 laten weten: “Ik hoor van mensen die hem kennen in het wereldje dat hij mensen om zich heen heeft die hem naar de mond praten en alles wat hij doet fantastisch vinden. Paul moet een kritisch klankbord hebben.”

Groteske nonsens, vindt De Leeuw. “Ik zou haar dan willen vragen: ‘Loop je een keer mee?’ Het is pertinent niet waar. We beginnen ’s morgens om half twaalf met vergaderen over hoe het programma gaat. Ik heb wel kritische mensen, zoals Henk van Dorp, Hanneke Groenteman en Cornald Maas.”

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen