Claudia de Breij: ‘Jort en Jan te vaak aan talkshowtafels’

Claudia de Breij begrijpt de kritiek van Sonja Barend op het uitnodigingenbeleid van de talkshows van nu. Dat schrijft ze in de VARAgids. De Breij keek onlangs naar de documentaire Vragen Zonder Antwoord uit 2012, waarin het leven van Barend centraal staat. Ze klaagt daarin over de talkshows van nu. Die zouden niet praten met de mensen over wie het daadwerkelijk gaat. “Toen ze uitlegde dat ze soms niet goed werd van ‘wéér Jort Kelder, wéér Jan Mulder’ snapte ik het beter.

De presentatrice is het eigenlijk wel eens met die kritiek van Sonja Barend. “Zonder iets rots over Jort en Jan te willen zeggen – ik ga zelf overigens ook niet vrijuit, want ik heb vaak genoeg aan talkshowtafels iets zitten vinden – het is inderdaad een gekke neiging om BN’ers te vragen wat zij ervan vinden.”

Het kan wel wat minder met BN’ers aan tafel, vindt ze. “Niet dat je mensen niet moet uitnodigen omdat ze bekend zijn. Stel dat ze bijvoorbeeld een goed boek hebben geschreven, of een film hebben gemaakt, of gewoon ergens enorm bij betrokken zijn, dan moet je ze hebben. Want dan zijn zij ook daadwerkelijk ‘de mensen over wie het gaat’.”

Maar als het over bijvoorbeeld meervoudig gehandicapte kinderen gaat, vraag dan de ouders van die kinderen.

Ze vindt het jammer dat niemand ooit wat heeft gedaan met die kritiek van Barend. “Niemand doet het.”

De VARAgids-column ‘Sonja’ van Claudia de Breij kunt u lezen via Blendle.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen