Beerekamp twijfelde sterk tussen Beau en Schuldig

Hans Beerekamp, tv-recensent van NRC Handelsblad, twijfelde als jurylid van de Zilveren Nipkowschijf sterk tussen The Amsterdam Project van Beau van Erven Dorens en winnaar Schuldig. Dat heeft hij gezegd in de talkshow Jinek. Voor Van Erven Dorens was het een bittere pil. Volgens de presentator kom je maar één keer in je carrière dichtbij een prijs als de Zilveren Nipkowschijf en uiteindelijk verloor hij met één stem verschil van Schuldig. Het scheelde weinig, zegt Beerekamp.

Het was uiteindelijk zeven om zes stemmen, stelt Beerekamp. “We hadden een oneven aantal juryleden. De Zaak Menten viel snel af van de drie genomineerden. De twee overgebleven programma’s zijn zeer vergelijkbaar en eigenlijk gunde iedereen het hen allebei wel.”

De programma’s lijken ook wel een beetje op elkaar. “Ze gaan allebei over armoede in Nederland, ze hebben allebei een vernieuwende vormgeving, maar de een was wat meer geëmotioneerd door The Amsterdam Project en de ander vond Schuldig een innovatievere vorm van televisie.”

Beerekamp heeft op Schuldig gestemd. “Maar ik had het The Amsterdam Project zeker ook gegund. Wat bij mij de doorslag gaf, is dat ik denk dat we ons Schuldig over vijf jaar meer zullen herinneren dan The Amsterdam Project. Het was ook in de vormgeving meeslepende televisie.”

Angela de Jong van het AD koos voor Beau: “Ik heb ook heel lang getwijfeld, want Schuldig is fantastisch. Ik kon met alle drie de genomineerden prima leven, maar toen ik de som maakte voor mezelf, dacht ik: dat het bij de NPO een prima documentaireserie is kun je verwachten, maar ik ben echt enorm verrast dat The Amsterdam Project bij RTL te zien was. Het was een enorm integer programma en Beau van Erven Dorens was heel erg op zijn plek in dat programma.”

Van Erven Dorens heeft in RTL Late Night laten weten erg te balen: “Je moet altijd een goede verliezer zijn, zeggen ze altijd, maar ik zei gewoon hartgrondig daar: ‘Kut!’ Je moet altijd heel vrolijk in de camera blijven kijken, maar dat kon ik niet. Dat andere programma dat gewonnen heeft, Schuldig, is ook een fantastisch programma.

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen